Икономист очаква още 10% поскъпване на горивата

Той прогнозира поне още 10% поскъпване на горивата и заяви, че не е сигурен дали това ще е таванът, предаде КРОСС.
Бензинът достигна рекордни цени, като литър от най-масовото гориво – А95, се продаваше за 2,53 лв. по бензиностанциите в събота. Дизеловото гориво удари най-високите си цени през март, когато литърът се купуваше за 2,59 лева. В събота литър нафта струваше 2,51-2,52 лева. Промяна има и при пропан-бутана: литър от горивото поскъпна с 1 ст. до 1,25 лева
Все още не е свършила кризата в еврозоната, каза той и заяви, че лошите новини от еврозоната водят до поевтиняването на еврото, смята Ангелов. От Нашето правителство зависят темповете на растежа на икономиката и оттам темпа на заетостта и растежа на доходите. Но в България бюрокрацията много обещава, но малко прави.
Според икономиста, в страната ни няма чак толкова голям проблем със спекулата. Въпросът е доколко е лесен достъпът до конкурентни рафинерии. Ангелов каза, че периодът на отпуските не е причина за вдигането на цените на горивата.
По отношение на информацията, че може да бъде отнет лицензът на „Лукойл“ икономистът заяви, че пазарният дял на компанията през последните години значително е спаднал. „Лукойл“ е единственият производител, но горива се внасят и от чужбина. Според него може би „Лукойл“ не води добра ценова политика, след като губи пазара.
Георги Ангелов каза, че по принцип храните са обвързани с горивата, но най- близки са транспортните услуги. Много е важно цялата икономиката да бъде конкурентна, за да не рефлектира вдигането на цените на една стока директно върху потребителя.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *