Икономическият растеж в България ще остане сред най-високите в ЕС

Икономическият растеж в България ще остане сред най-високите в ЕС през тази и следващата година, гласи пролетната икономическа прогноза на Европейската комисия (ЕК).
Очаква се обаче забавяне на растежа на цялата територия на съюза, включително и у нас.
С ръст от 5.8% през тази и 5.6% през следващата година българската икономика се очертава като една от най-бързо растящите заедно с тези на Литва, Естония, Словакия и Румъния.
Днес обаче ЕК прогнозира и за България по-ниски стойности от предвидените преди половин година.
Прогнозата за ръста на БВП у нас беше коригирана с две десети надолу за тази година и с шест десети надолу за следващата.
Очакваните стойности бяха занижени спрямо есенната прогноза спрямо миналата година и за ЕС като цяло и сега се предвижда да бъдат от порядъка на 2% през тази и 1.8% през следващата година.
Причините, посочени от ресорния комисар Хуакин Алмуня, който не отрече, че ЕС преживява труден период, посочи, че са свързани главно с кризата на световните финансови пазари, растящите цени на петрола, инфлацията и свиващите се трудови пазари.
За България се отбелязва, че дотук се е справила сравнително добре с глобалните сътресения, но също й предстои забавяне на икономиката и известен спад на потребителското търсене.
Отбелязват се високата инфлация и изключително слабият експорт, а растежът на БВП у нас се определя като небалансиран.
Очакванията на ЕК са безработицата в страната ни да продължи да спада, макар и с по-бавни темпове.
Информацията е на БНР.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *