Икономическият растеж е 0.9% през първото тримесечие

През първото тримесечие на 2015 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нарасна с 0.9% спрямо предходното и с 2% спрямо началото на предходната година, сочи експресната оценка на Националния статистически институт. Окончателните данни ще бъдат оповестени на 5 юни.

Според експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2015 г. БВП в номинално изражение достига 17.141 млрд. лв. Реализираната добавена стойност е 14.480 млрд. лв.

Последната прогноза на Министерството на финансите е през тази година българската икономика да нарасне с 1.4%, МВФ в момента очаква този показател за 2015 г. да е 1.2 на сто, Световната банка – 1.1 на сто, аЕвропейската комисия – 1%.

През миналата година растежът беше от 1.7%.

Тримесечни изменения

Между януари и март спрямо октомври – декември 2014 г. БВП по сезонно изгладени данни се увеличава с 0.9%. За същия период брутната добавена стойност нараства с 0.6%. Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през първото тримесечие на 2015 г. принос за регистрирания икономически растеж имат износът на стоки и услуги – с 1.2%, и бруто образуването в основен капитал – с 0.4%.

Годишни изменения

Спрямо януари – март 2014 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 2%. Брутната добавена стойност се увеличава с 1.8%. Крайното потребление нараства с 0.6%, а бруто образуването на основен капитал – с 2,6%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9.1% и 4.9%.

Експресните оценки за БВП се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.

Разработените експресни оценки за първото тримесечие на 2015 г. са подготвени в срок от 43 дни след отчетния период.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *