Да имаш антивирус вече не е достатъчно

Когато един човек беше уволнен в Минеаполис миналия май, той неволно докосна цялата „Силициева долина”. Грег Щайнхафел, 35-годишен мениджър на Target, беше изхвърлен безапелационно, след като хакери проникнаха в компютърните системи на компанията за търговия на дребно и откраднаха информация за 70 милиона купувачи.

Те се сдобиха и с 40 милиона номера накредитни и дебитни карти. Оказа се, че инцидентът е можело да бъде предотвратен, ако дружеството не бе игнорирало предупрежденията от собствените си системи за сигурност.

Същото се случи и през декември с Ейми Паскал, една от най-влиятелните жени в Холивуд. Тя бе уволнена от работата си в Sony Pictures, след като хакери изложиха хиляди финансови документи и имейли, разкриващи вътрешните тайни на филмовото студио. Хакването привлече вниманието на света и предизвика критики от страна на клиентите, индустрията и дори президента на Съединените щати.

Историите на Паскал и Щайнхафел шокираха корпоративна Америка. Тръпки побиха бизнеса по света. Посланието е ясно: вече топ мениджърите са тези, които биват държани отговорни за пропуските в киберсигурността на компаниите, които ръководят, пише CNET.

Резултатът? Резултатът е бум в броя на новооснованите компании за киберсигурност!

По начин, които никога досега не е бил виждан сред потребителите, двете уволнения предизвикаха истерия за нови технологии за сигурност сред компаниите, които отчаяно искат да се предпазят от следващата скъпо-струваща и крайно неудобна кибератака. Фондовете за рисков капитал и инвеститорите отговориха на тази тенденция еднозначно: те се заеха да наливат безпрецедентни милиарди в шеметния поход на младите компании за ИТ сигурност и техните (до голяма степен) неизпитани продукти.

Миналата година тези компании са получили общо 2,39 милиарда долара финансиране. Това представлява увеличение с 35% спрямо 2013 г., според фирмата за проучване на рисковия капитал по света CB Insights. Това е най-големият финансов ресурс, вложен в компании за киберсигурност изобщо някога! „Силициевата долина” вече може да е сигурна, че бизнесът се е събудил за истинските опасности на живота в ерата на интернет.

Сигурността става облачна услуга
Компаниите са обзети от идеята да бъдат „една крачка напред пред хакерите”, казва Венки Ганесан, рисков капиталист от Menlo Ventures. По думите му, търсенето е невиждано – и объркването също. Ситуацията е същинска надпревара във въоръжаването, само че в кибер-средата.

Технологиите, които биват финансирани, варират от съвсем уместни до откровено странни. Една компания, наречена Armour.io, твърди, че защитава фирмените данни. Друга на име Injector помага за изготвяне и съхраняване на силни пароли. Трета, Praesidio, помага за защитата на банкерите в интернет. Thunder Defense обещава да пречи на правителствата и хакерите да следят потребителя чрез собствената му уеб-камера….
Има даже и новооснована фирма на име Team8, „която помага за намиране на други новоосновани компании за киберсигурност”! На това експертите му казват „да си направиш кибер-лимонада от кибер-лимони”.

Хакването не е нещо ново само по себе си. Ала вниманието, което му се отделя днес, е безпрецедентно. През 2014 г. вестник New York Times е посветил на темата повече от 700 статии – в сравнение със 125 публикации година по-рано. Verizon, в годишния си доклад за киберсигурността, публикуван през април, заключава, че „пробивите в данните са станали част от психиката на американската общественост”. И наистина през изминалата година подобни неща са се случили на всякакви видове организации – полицейски служби, банки, училища, болници, украинската армия, Белия дом….

Осъзнаването на тази реалност всява ужас по време на корпоративните заседателни сесии.

Изправянето пред заплахата обаче е скъпо. Очаква се компаниите и правителствата по целия свят да похарчат около 80 милиарда долара захардуери софтуер за защита от кибератаки през тази година. За сравнение, през 2014 г. в същото са били вложени 74 милиарда долара, според Gartner. „Това е голям пазар, който расте бързо”, казва Енрике Салем, управляващ директор в Bain Capital Ventures.

Салем знае добре. Той е бивш изпълнителен директор на Symantec – антивирусна компания, която, наред с Norton и Kaspersky, стана нарицателно за системи за сигурност за милиони собственици на персонални компютри през последните три десетилетия. Но днес, според Салем, да имаш антивирусен софтуер не е достатъчно. В действителност, според експертите, този тип софтуер вече е почти без значение. Хакерите са насочили вниманието си към неусетно атакуване на смартфони чрез безжични и клетъчни мрежи.

Самият Салем инвестира в компании като Attivo Networks и Evident.io, които се занимават с това да помагат на компаниите в опасност или вече хакнати. Това, което те предлагат, е… намаляване на щетите, които хакерите може да са нанесли. Може да наречем това пораженческо мислене или реализъм – няма значение, по-интересното е, че подобни услуги изобщо не са уникални.

Показателен е примерът на младата фирма Vera, която предлага на пазара система за „изтриване напотребителскифайл, видео или изображение по заявка”. Преди две години, когато Vera е основана, потенциалните корпоративни клиенти често насочвали екипа на фирмата към своите ИТ отдели. Днес Аджай Арора, основателят на Vera, се среща директно с шефовете, защото – казва той – всички те „са уплашени до смърт”./technews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *