Моника Маковей: Ако не можеш да правиш реформи, подаваш оставка

Борбата с корупцията в Румъния потръгна, защото беше създадена специализираната прокуратура за борба с корупцията и защото хората, работещи в нея, станаха независими вътре в себе си. Независимостта е заложена в закона и в Румъния, и в България, но човек трябва да се чувства и да се държи като независим прокурор или съдия.

Това каза румънската евродепутатка и бивша министърка на правосъдието Моника Маковей в интервю заeuinsideпо време на пленарната сесия на Европейския парламент в края на април. В момента в Румъния се водят много дела и много разслледвания на високопоставени политици, което е станало възможно благодарение на смели и независими професионалисти. Румъния върви напред без да прави крачки назад, обясни още г-жа Маковей.

Тя откликна на поканата за интервю в последния момент, поради твърде голямата й ангажираност. Първоначално от офиса й отказаха, заради претовареност на програмата, но след това се обадиха и с много размествания и промени успяхме да проведем интервюто на 29 април в Страсбург. Поводът за него беше първото по рода си задълбоченоизслушванена България и Румъния за изпълнението на ангажиментите им поМеханизма за сътрудничество и проверка, с който двете страни се присъединиха към ЕС на 1 януари 2007. От разговора ни с г-жа Маковей беше видно, че темата за Механизма е на сърцето й. Въпреки проблемите с графика й, тя говореше с плам и с желание да помогне с каквото може освен на собствената си страна, също и на България.

Тя се възмути от опитите на хора и от двете държави да лобират за премахването на Механизма. „Бях шокирана като чух, че Механизмът се възприема иронично от българските членове на парламента, защото наистина не вярвам, че докладите не се взимат насериозно от българските медии и население“. В Румъния докладите се взимат много насериозно, добави тя. Механизмътвсе още не е изпълнил своята роля, а тя е да направи съдебната реформа и борбата с корупцията и организираната престъпност необратими. Това все още не е факт нито в България, нито в Румъния. В сърцето на проблема е политическата класа. Механизмът ще изчезне от само себе си, когато процесът стане необратим. „Когато, без значение кой е на власт като политик, нещата няма да се променят. Все още не сме там. Нито в Румъния, нито в България. В Румъния имаме силни институции, антикорупционни институции, съдии, присъди, но все още политическата власт се бори срещу това“, каза тя и даде пример с румънския парламент, който в деня на нашия разговор в Страсбург отхвърлил искане за вдигане на имунитета на депутат.

Нещо повече, докато премиерът Виктор Понта лобира в Брюксел Механизма да бъде премахнат, член на неговата партия излезе с предложение да няма предварителен арест за корупционни престъпления. Предложението е било одобрено от правната комисия на Сената. Къде сте чували подобно нещо, възкликна Моника Маковей, за корупция да не можеш да задържиш някого в предварителен арест. Точно затова Механизмът трябва да остане, тъй като ако не беше той, румънската вече много мощна антикорупционна прокуратура щеше да бъде разпусната.

Най-голямото изпитание за независимостта на съдебната система е преследването на високопоставени политици, каза тя. Това означава да устоиш, когато телефонът звънне. Успешната рецепта е да имаш силен министър на правосъдието, който въпреки всичко да е готов да проведе реформата. Някой трябва да направи първата крачка. В Румъния, спомня си г-жа Маковей, тя е имала подкрепата и на президента, който й казал: „Действай без значение за кого става дума“. Единственото, от което се нуждаеш после са само доказателства, защото знаеш, че телефонът няма да звънне. Защо в България това не се получава тя няма отговор. Предполага, че става дума за липса на силна гаранция от страна на политическата класа – да знаеш, че това е твоят ден, твоето време, че можеш да разследваш всекиго, да не се страхуваш, обяснява.

„Знаех каква е целта ми и бях упорита. Дори и в някакъв момент цялото правителство да е било срещу мен не се предадох. Когато правиш големи неща като тези – антикорупцията в твоята страна – тогава поемаш риска. Какъв е рискът? Да ме уволнят. Добре. Поемам риска, уволнете ме! Така че, вървиш по пътя. Не вярвам на министър, който казва 'Искам да направя нещо, но няма политическа воля и правителството ми поставя пречки'. Тогава напусни правителството. Това е пътят“, каза тя, закъснявайки за поредната среща в Страсбург, но й беше важно да отправи точно това послание на българската публика.

Тя е категорично против да се правят промени в Механизма с цел разширяването му или надграждането му. И причината не е, че това не е необходимо, а защото има голям риск той да бъде допълнително отслабен. „Промяна ще означава възможност да се лобира пред Комисията и никога не се знае какво ще стане. Това ми е опитът. Нека го оставим такъв, какъвто е, да не го пипаме. Това е решение на Комисията. Не искаме политиците да имат възможност да започват да се месят в това. Ако има ново решение, те може да изтрият нещо, което сега е важно“, добави румънската евродепутатка. Това би могло да стане, ако ЕК направи предложение, което после трябва да бъде одобрено от Европейския парламент и най-вече Съвета. В Съвета всички страни-членки имат равен глас. Достатъчно е една страна да гласува против и цялото предложение ще бъде отхвърлено. Другият вариант е да се тръгне към дълги тристранни преговори, които да доведат до значителното отслабване на Механизма. Пример за подобни усилия са преговорите по общата европейска прокуратура.

Моника Маковей смята, че обещанието на Жан-Клод Юнкер и към двете страни Механизма да отпадне до края на мандата му се дължи на това, че той не го познава добре. Той ще осъзнае това, каза още тя, защото Механизмът е създаден, за да служи на хората, а те искат свободно правосъдие, борба с организираната престъпност, равенство пред закона. „Ако политик е корумпиран, те искат парите да бъдат възстановени и той да бъде наказан, тоест да служи на хората. И не на последно място двете страни да изпълнят обещанията си, които направиха, когато се присъединиха към ЕС“, добави Моника Маковей.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *