Икономическият растеж на световно ниво остава муден

Икономическият растеж на световно ниво все още е забавен, предаде „Би Би Си“, позовавайки се на данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

От международната организация заявиха, че икономическата активност нараства с „окуражаващи темпове“ в Северна Америка, Япония и Великобритания.

Затрудненията в нововъзникващите икономики обаче продължават да забавят глобалния икономически растеж. От ОИСР смятат, че устойчиво възстановяване все още не е налице и рисковете остават.

Въпреки това икономическият растеж за второто тримесечие на 2013 г. е по-голям от очакваното в повечето развити икономики.

ОИСР прогнозира икономически растеж за 2013 в размер на 1,7% за САЩ, 1,6% за Япония и 1,5% за Великобритания.

От организацията заявиха, че Федералният резерв на САЩ трябва намали нивото на парични стимули и да запази основния лихвен процент нисък. По отношение на еврозоната се казва, че въпреки излизането от рекордно дългата рецесия, икономиката на валутния съюз все още е уязвима. Проблеми има за много банки в блока, които страдат от недостатъчно капитал и лоши заеми.

Прогнозата за икономическия растеж на Германия е 0,7%, за Франция-0,3%, а за Италия се очаква икономическиспад в размер на 1,8%.

ОИСР прогнозира също така, че нивото на растеж в Китай ще се възстанови през втората половина на годината, въпреки че предишните високи стойности няма как да бъдат постигнати. Очаква се растежът във втората най-голяма икономика в света за 2013 г. да достигне 7,4%.

„Икономическият растеж в Китай най-после премина през трудностите и изглежда готов да се възстанови през втората половина на на 2013 г., въпреки че нарастването ще е по-слабо от предишни години“, се казва в доклада на ОИСР.

Организацията също така взема предвид трудностите на нововъзникващите икономики, причинени до голяма степен от страха, че САЩ ще прекрати програмата си за количествени облекчения.

Имайки предвид, че нововъзникващите икономики са допринесли за икономическия динамизъм през последните години, от ОИСР смятат, че тези затруднения означават, че растежът на световно ниво ще остане муден.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *