Икономически байпас чрез социална революция

Това което следва да ви предоставя като концепция е изцяло нов модел за функциониране на икономиката. Знам ,че много от вас ще са силно предубедени , а на икономистите и финансистите моето предложение ще им звучи като ерес.Въпреки това ви напомням ,че моето IQ е 150+ !

Същността на моето предложение е в сливането на три отделни елемента.

1. Теорията на Силвио Гезел за обезценяващите се пари и проведения успешен експеримент в австрийска община Вьоргл през 1932-1933 година.

2. Нашумялата идея за безусловен базов доход. Идея, по която вече се работи много сериозно в момента и чиито социални резултати биха били неопровержими!

3. Технологията на криптовалутите. Биткойн е доказано успешен експеримент ,че тази технология работи. Възможностите на тази технология са необятни. Към момента ние ползваме потенциала на тази технология, точно толкова колкото преди време са ползвали потенциала на електричеството, преди да бъде измислен електромотора.

Когато тези три елемента бъдат обвързани в своята цялост , ние можем да постигнем изцяло нова финансова система! А именно: Капиталът да се облага ежедневно с данък(отрицателна лихва) а събраните пари от този данък ежедневно да се преливат в сметките на потребителите под формата на базов доход.

С наливането на тези пари обратно в икономиката чрез потребителите, ще създадат един екзистенц минимум в потреблението и една чисто финансова основа за всеки един индивид. Криптовалутата е абсолютно прозрачна и неманиполируема, ще извадим почти целия бизнес от сивата икономика!

За икономистите ще обясня: В тази система подменяме инфлацията с отрицателна лихва и вместо да печатаме нови пари ще раздаваме събраното на обществото като базов доход.

Тази система трябва да се въведе като паралелна валута, която е в борд с фиатната(хартиената), трябва да се въведе като социална система не само за потребителите, но и за бизнеса, защото подобна система ще стимулира не само потреблението, но и производството. Дигиталните пари ще могат да се осребряват само от фирми(след платени данъци) и след % такса,защото е логично, че ако не могат да изхарчат тези пари вътре в икономиката, то това, което искат да осребряват фирмите, еилипечалба или фирмите са вносители на стока в икономиката!

Ето една примерна настройка как всеки пълнолетен българин може да получава по един безплатен хляб на ден:

Утре държавата отделя 500 милиона (0.5 милиарда) и ги поставя в борд, с тях емитира същото количество криптолевове и започва всеки ден да дава по 1 криптолев на всеки пълнолетен гражданин… Задължава бизнеса да ги приема със закон! Слага такса осребряване на криптолев 20% само за фирми и след платени данъци! Забранява на хората да осребряват крипто. Облага цялото налично крипто в системата с 1% (един процент) отрицателна лихва дневно!
Това е по един безплатен хляб на човек на ден!
Естествено по-нататък като се види, че системата работи, ще вдигнем базовия доход или ще намалим отрицателната лихва, като изтеглим още пари от фиатната система и ги вкараме в криптосистемата(това следва да е политическо решение!). И запомнете, на 1000-ият ден приблизително държавата ще изхарчи и последната стотинка, която има от тези 500 милиона, но на 1001 ден ще вземе 1% от тях, защото те всички ще са в бизнеса.т.е. ще вземе 5 000 000 лв. и ще раздаде по 1лв. на 5 000 000 българи! 1002 ден е същия като 1001 ден…. и т.н. Потреблението продължава, излизаме от кризата и влизаме в новия световен ред!Това може да се случи само с 500 милиона смешни пари дори и за България!

На онези от вас, които ще припознаят в система ми максимата „От всекиго според възможностите, на всекиму според потребностите!“ ще контрирам директно: Да,но в условия на свободно общество, демокрация, пазарна икономика и частна собственост!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *