Икономическото възстановяване във Великобритания е нестабилнo

След преминалата заплаха от възобновяване на стагнацията през 2013 г., икономическата ситуация в Обединеното кралство ясно започва да се подобрява. Според инвестиционната банка „Голдман Сакс“, миналата година изненада с бързото икономическо възстановяване на страната.

През последните три тримесечия на UK, БВП се е увеличил на тримесечна база средно с 0.8% – в сравнение с предходното тримесечие. Подобни темпове на растеж бяха демонстрирани и през първото тримесечие на тази година. През последните няколко месеца на пазара на труда също се наблюдава положителна тенденция. Безработицата е намаляла по-бързо от очакваното, а през март 2014 нивото на безработицата спадна до 6,8%, т.е. до най-ниското ниво в последните пет години. В тази връзка, трябва да си спомним, че според прогнозата на Централната банка на Англия, публикуван в края на 2013 г., се предполагаше, че нивото на безработицата бавно ще намалява ище спадне до 6.9% през четвъртото тримесечие на 2016.

UK централна банка води правилна паричната политика спрямо безработицата. Банковия лихвен процент на Централната банка е равен на 0,5% и ще остане непроменен, докато нивото на безработицата е спаднало до 7%. Поради неочаквано бързото намаляване на безработицата през последните месеци, Централната банка изрази увереност, че ще започне повишаване на лихвените проценти по рано от предвиденото, през февруари тази година, Банката на Англия обяви нови критерии за своята парична политика – Насоки за бъдещо развитие.

Съгласно новите цели, паричната политикавече ще следи не само нивото на безработицата, но и набор от различни показатели, оценки на ситуацията в производственият сектор и икономиката като цяло. Според централната банка, бързото намаляване на безработицата не отразява напълно ситуацията в икономиката на Обединеното кралство, тъй като много хора все още работят на непълно работно време. Ето защо, производствения потенциал е все още далеч от поставевните цели, което оправдава продължаването на досегашната паричната политика.

Все пак, въпреки впечатляващия икономически растеж и рязкото подобрение на пазара на труда, има гласове , които твърдят, че икономическото възстановяване в Обединеното кралство е нестабилно. Някои експерти анализират, че промяната към по-добро се основава главно на бързото съживяване на пазара на жилища. Освен това, доста често се изразява мнението , че пазарът на имоти е в началото на надуване на нов балон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *