ПИБ ще капитализира печалбата за 2014 г.

Първа инвестиционна банка (ПИБ) ще капитализира печалбата си за 2014 г., реши общото събрание на акционерите в понеделник. Отчетеният финансов резултат от 30.531 млн. лв. ще бъде отнесен към други резерви с общо предназначение. Това означава, че акционерите няма да получат дивидент. След като през лятото на миналата година банката беше потърпевша от масирано теглене на депозити и държавата й оказа ликвидна подкрепа, в ПИБ се прилага план за преструктуриране, съгласуван с Европейската комисия. Параметрите му не са публично известни, но може да се предположи, че капитализирането на печалбата е сред изискванията в него, тъй като това води до натрупване на буфери, каквито може да се окажат нужни след оттеглянето на държавната подкрепа и след резултатите от стрес тестовете на банковата система догодина.

Акционерите остават без дивиденти

От съобщението до инвеститорите на фондовата борса, където се търгуват акциите на ПИБ, става ясно, че на общото събрание са взети решения, свързани не само с печалбата за миналата година, но и с очакваната печалба за настоящата. Гласувано е да не се изплащат дивиденти на акционерите и да не се извършват други отчисления от печалбата на банката за 2015 г. с цел включването на печалбата към 30 юни 2015 г. в капитала. В последния си консолидиран финансов отчет за първото тримесечие на годината ПИБ отчете 2.5 млн. лв. нетна печалба. Печалбата за 2014 г. пък беше 30.5 млн. лв. при 184.9 млн. лв. през предходната. Тогава обаче върху финансовия резултат повлия придобиването на Юнионбанк, което беше събитие с еднократен ефект. Общо собственият капитал на банковата група към 31 март е 736.1 млн. лв.

С оглед на предстоящите догодина стрес тестове банките в страната се стремят да формират максимално висока печалба, която не разпределят като дивидент сред акционерите, а трупат под формата на буфери, за да разполагат с резерви в случай на нужда. Проверката в сектора ще покаже дали е адекватно отчитан и управляван рискът в кредитните портфейли и дали са надлежно обезпечени отпусканите заеми. Според подготвяния нов Закон за оздравяване и преструктуриране на банки и инвестиционни посредници при наличие на проблемна ситуация ресурс за разрешаването й ще се черпи първо от собствения капитал на банката и от нейните акционери, а помощ от данъкоплатците ще бъде ползвана едва в краен случай.

В случая на ПИБ освен по линия на подготовката за стрес тестовете влияние върху решението оказва и ситуацията с получената през миналата година държавна помощ. През лятото на 2014 г., когато фалира Корпоративна търговска банка (КТБ), паниката сред вложителите се пренесе в ПИБ, откъдето започна масово теглене на депозити. Тогава с разрешение на Европейската комисия държавата предостави 900 млн. лв. на банката. Към края на март остатъкът от депозита на Министерство на финансите е 756.1 млн. лв., а срокът за връщане е 28 май 2016 г., като след този момент банката ще трябва да е способна сама да посреща ангажиментите си към клиенти. Дотогава се очаква да е влязъл в сила новият закон за преструктуриране на банки, както и да са ясни резултатите от стрес тестовете.

След критиките на Fitch

Заради намалената възможност за подкрепа от страна на държавата в края на май агенция Fitch понижи рейтинга на ПИБ с три степени от BB- до B-, със стабилна перспектива. Оценката беше повлияна от наблюдавани слабости в корпоративното управление, висока концентрация на кредитополучатели в кредитния портфейл, влошаване на качеството на активите, ниски повтарящи се печалби и умерена капитализация. Концентрацията на заеми е висока и неколкократно надвишава основния капитал на банката, а някои от най-големите кредитополучатели са получили и допълнителни възможности, което още повече увеличава концентрацията, изтъкнаха в анализа си от Fitch.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *