Икономическо възстановяване въпреки геополитическото напрежение

„След много доброто начало на 2014 г., тежките зимни условия в САЩ, притесненията за слабите резултати в Развиващите се пазари (РП), и по-специално Китай, и най-вече конфликтът, който се разви между Русия и Украйна, оказаха своето въздействие като рискови фактори. По-специално, последните две точки са фактори, върху които инвеститорите ще продължат да се фокусират и през второто тримесечие на 2014 г., заедно с факторите, осигуряващи положителна икономическа инерция. В нашия базов сценарий за конфликта между Русия и Украйна ние очакваме санкции от Запада към Русия, но не предвиждаме остро икономическо ембарго от едната или другата страна. В тази среда ние виждаме нашите прогнози за БВП за тази година добре подкрепени и без промяна на ниво от 1.5% Еврозоната и 2.5% за САЩ.“ Така започва прегледа си в последната публикация „Стратегии за глобалните пазари“, Валентин Хофщетер, Директор Облигационни пазари и валутни анализи в Райфайзен Банк Интернешънъл АГ (РБИ).

И все пак, трябва ясно да отбележим, че една ескалация на конфликта с тежки икономически санкции би натежала много върху настроенията за частни преки инвестиции в еврозоната и в комбинация с по-ниския нетен експорт, може да доведе до по-бавен ръст или дори до стагнация от началото на второто полугодие на 2014 г. „ Това може да коства на еврозоната до 1 процентен пункт от ръста на БВП кумулативно през следващите две години, със съответните негативни последици за капиталовите пазари. САЩ ще бъдат по-малко засегнати поради техните по-слаби икономически връзки с Русия и тяхната независимост от руския енергиен износ“ обяснява Хофщетер възможните последици от конфликта върху ръста на БВП.

Централните банки задържат курса

Последната фаза на по-слабите икономически данни на САЩ не доведе до никаква промяна в обявената позиция на парична политика на Fed. Fed продължава да намалява купуването на облигации. Месечният обем на покупките е намалял до едва 55 млрд. щ.д. (спад от пика от 85 млрд. щ.д.). Постепенно намаляване от 10 млрд. щ.д. беше обявено за всяка среща на Фед. Тъй като анализаторите на Райфайзен рисърч очакват значително подобрение на пазара на труда в САЩ през идните месеци, възможно е темпът на намаляване дори да се увеличи. Те също така очакват да видят и първото увеличение на лихвените проценти в началото на 2015 г., което е по-рано от понастоящем приетото от Фед.

Европейската централна банка (ЕЦБ) продължава да подава сигнали за „easing bias“ мерки. ЕЦБ може да бъде подканена да вземе следващи мерки по паричната политика, най-вече в случай на по-нататъшно намаляване на инфлационния натиск и затягане на финансовите условия. В този контекст анализаторите виждат нисък риск от дефлация в еврозоната. Дори ако размерът на инфлацията спадне отново през март, няма признаци на устойчива низходяща спирала на цени-заплати-стопанска дейност. Освен това, анализаторите не очакват нови напрежения във финансовата система.

EUR/USD: достатъчно място за поскъпване на щатския долар

„Нищо не се е променило по отношение на нашето принципно очакване на странично движение при EUR/USD за тази година с исторически по-скоро тесен диапазон от около 1.35, въпреки че бяхме изненадани от слабостта на щатския долар през първото тримесечие на 2014 г.“ Анализира Хофщетер текущите валутни тенденции.

Временно по-слабите икономически данни на САЩ вероятно са причина за това само отчасти, тъй като дори и след тяхното скорошно подобряване не беше забелязано значително засилване на щатския долар. Нито геополитическите напрежения, (които обикновено засилват щатския долар като световна резервна валута) в резултат на конфликта в Крим, не подсилиха много валутата. Възможно е това да е свързано с опасенията, че ако конфликтът ексалира, Русия може да се откаже от своите резерви от щатски долари, което ще генерира краткосрочен натиск за продажби. Ние смятаме, че такова развитие е много малко вероятно, тъй като алтернативите на щатския долар и другите западни валути са все още прекалено лимитирани“ обяснява още Хофщетер.

Това, което остава, е очакването, че щатският долар ще се възстанови от настоящото си прекалено ниско ниво в резултат на очакваното подобрение в икономическите данни на САЩ, особено след като ЕЦБ запазва мерките „easing bias“ до есента. Ако има кратки пикове от над 1.40 в курса EUR/USD, трябва видим по-силна вербална интервенция от ЕЦБ.

По отношение на облигациите, Хофщетер предпочита краткосрочните за второто тримесечие (както и през цялата година), тъй като спадът в цените на дългосрочните облигации в резултат подобряващата се икономика е само въпрос на време. Добрият инвестиционен резултат на периферните държавни облигации в рамките на държавните еврооблигации най-вероятно ще продължи. Също така фирмените облигации, въпреки че вече са доста скъпи, се очаква да покажат по-добри резултати през второто тримесечие на 2014 г. от държавните облигации на основните европейски страни.

Оптимизъм за растеж на глобалните пазари

„В момента трябва да вземем предвид и геополитическата несигурност, в допълнение към факторите, които традиционно се отразяват на капиталовите пазари, като ликвидност, икономически резултати, ръст на приходите и оценки. В случай на ескалиране на напрежението при кризата в Крим, тези геополитически аспекти могат да натежат на европейските фондови пазари“, започва своят преглед на глобалните капиталови пазари Хелге Рехбергер, ръководител Анализи на капиталовите пазари в РБИ. „За акциите геополитическите напрежения могат да бъдат импулс за временни периоди на слабост. Ние разглеждаме тези периоди на корекция като добра възможност за купуване за по-дълъг инвестиционен хоризонт. Като цяло благоприятната оценка и зараждащото се икономическо възстановяване са благоприятни за европейските пазари на акции,“ продължава Рехбергер.

Според Рехбергер основните икономически показатели са положителни и за американските акции в среда, която се характеризира със силен, самоподдържащ се икономически подем и по-силен американски долар, което трябва да подкрепи и представянето. Японският пазар на акции продължава да се характеризира със силна волатилност.

Ситуацията на развиващите се пазари няма да се подобри устойчиво преди второто полугодие на 2014 г. От една страна поради продължаващия конфликт между Русия и Украйна, а от друга страна заради Китай и Бразилия, които продължават да се борят със структурни проблеми. Само индийският Sensex можа да изгради и затвърди своите добри резултати от 2013 г.

Баланс: aкции спрямо oблигации

Продължаващият конфликт между Русия и Украйна може да има подкрепящо въздействие върху смятаните за сигурни облигации, като например германските държавни облигации. Като цяло обаче, перспективите за резултатите в сегмента на облигациите изглеждат мрачни, не на последно място поради постепенното нормализиране на паричната политика на САЩ. Освен това, анализаторите на Райфайзен рисърч разглеждат облигациите в сегмента с висока доходност като надценени.

„Нашето портфолио за второто тримесечие на 2014 г. е балансирано. Частта на акциите е неутрална при 50 %, сегментът на облигациите е 45 %, а останалите 5 % са инвестирани в алтернативни инструменти като например недвижими имоти“, завършва Рехбергер своя анализ на инвестиционната стратегия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *