Международни компании проявяват силен интерес към разработката на български уранови находища.

Международни компании проявяват силен интерес към разработката на български уранови находища. Това съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев във времето за парламентарен контрол. По думите му има първоначален интерес към 10 находища на уран у нас.

Той предложи Министерският съвет и Народното събрание да обсъдят дали да бъдат отворени находищата за експлоатация.

По думите му в цял свят се възражда именно ядрената енергетика и все повече компании се интересуват от нашите находища.

Станислав Станилов от „Атака“ съобщи, че следващата седмица парламентарната група ще внесе проекторешение, с което да възложи на Министерски съвет да възроди уранодобива, информира iNews. Партията предлага експлоатацията да се възложи на държавна компания, а 49% от акциите да се пуснат на борсата. Според Станилов обаче трябва да има ограничения, така че „да не се заграбят от олигарси“.

Министърът коментира още, че държавата има желание да участва във втория търг за продажбата на „Химко” – Враца. На първия специално създадената компания не е участвала.

„Състоянието на предприятието е добро. Това предприятие има бъдеще”, допълни Стойнев. По думите му обаче са необходими инвестиции.

„Привличаме и ще продължаваме да привличаме инвестиции, които могат да донесат по-висока добавена стойност на крайния продукт”, каза още министърът.

Той обясни, че ако всички тези проблеми от юридическа гледна точка бъдат изчистени, специално създадената инвестиционна компания ще участва. 80-90% от сумата ще се върне отново в държавата.

„Най-важното е, че ще бъдат изплатени заплатите на хората. Те са били ограбени през годините. Има интерес към това предприятие. Не мога да кажа кой ще бъде инвеститор. Той не е взел крайното си решение. Нашите разчети показват, че това предприятие може да бъде печелившо”, обясни министър Драгомир Стойнев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *