Илия Лингорски: Движим се устремено по гръцки сценарий

Движим се устремено по гръцки сценарий за раздуване на разходите в неефективни системи, липса на реформи в по-кризисни и болезнени сектори и живот на заем. Но това е популярно, хората си изразяват ясно гласа в урните и докато не стигнем да нова финансово-икономическа криза, а това е въпрос на време, не можем да очакваме различни резултати. Тази позиция застъпи в предаването „12+3“ на БНР бившият заместник-министър на финанситеИлия Лингорски, който коментира Бюджет 2016:

От няколко години насам този начин на правене на бюджети гарантира изборни резултати за управлението и необходимата подкрепа – увеличават се разходите пропорционално без постигане на по-дълбоки съществени реформи или повишаване ефективността на системите.

Според Лингорски управляващото мнозинство е показало, че емного умело политически в разпределянето на публичните средства: Изумително е, че приключваме една година, в която данните бяха за преизпълнение на бюджета, а в края на годината трябва да увеличим дефицита, т.е. има нещо цялостно неточно в начина, по който свикнахме да правим бюджетите от 2009 година насам.

Бюджет 2016 започва с фалстарт – т.е. поправка на бюджета за 2015 година, допълни Илия Лингорски и прогнозира, че може и догодина да се стигне до актуализация на бюджета. Той подчерта още, че в момента всички дебати са фокусирани върху разходите.

Финансовата стабилност стана мантра, политически изказ, който внушава да не се правят резки промени, за да не стане по-лошо, отбеляза още Илия Лингорски, според когото растежът на бюджета може да дойде от растежа на икономиката, а не обратното.

Лингорски каза още, че за да се подобри бизнес климатът, правителството трябва да се „отдръпне“ от много сектори, от много бюрокрация, която пречи на бизнеса да се развива, а от друга страна, бизнесът да знае, че трябва да има правосъдие, на което може да разчита.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *