Атина преговаря за по-добра цена на руския природен газ

Гърция опитва да предоговори цената на руския природен газ и условията по доставките, съобщи руската информационна агенция ТАСС. Гръцкият министър на енергетиката Панос Скурлетис е на посещение в Москва и в рамките му разговаря в сряда с руския си колега Александър Новак.

„Имаме конкретни договори (за доставка – бел. ред) до 2026 година. Това, което обсъдихме е подобряването на условията и цената“, каза Скурлетис.

Тема на разговорите е бил и „Турски поток“, стана ясно още от думите на гръцкия енергиен министър. Макар и в обтегнати отношения с Турция, Русия не е поставяла въпроса за спиране на проекта. А в Гърция смятат плановете за актуални, както и преди.

„Стратегическото значение на този проект е актуално. Разбира се – последните събития между Русия и Турция са реално препятствие“, призна Скурлетис.

„Турски поток“ е един проектите, който подхранва плановете на Гърция да се превърне в газов център за Балканите и премиерът на южната ни съседка вече направи няколко рейда в тази насока.

Броени дни след като получи за втори път доверието на гръцките избиратели Алексис Ципрас посети САЩ и се обърна към местната инвестиционна общност с призив отново да открият Гърция. Енергетиката беше посочена като един от перспективните сектори за инвестиции.

В края на ноември Ципрас отиде и в Израел, като основната тема на разговорите отново беше енергетиката. Перспективите оттам са газовите блокове в Средиземно море около крайбрежието на Кипър, Израел и Египет.

С преноса на газ от региона, Гърция със сигурност ще се превърне във фактор на газовия пазар в региона не само на Балканите, а и за Югоизточна Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *