Най-логичният купувач за Yahoo може да е… Alibaba

Бордът на Yahoo вероятно ще обсъди онова, което навремето се считаше за налудничава фантазия на някой активист инвеститор – продажбата на основния си бизнес в интернет. Членовете на Управителния съвет ще се срещнат в дните до края на тази седмица, за да обсъдят дългоочакваното отделяне на акциите на Yahoo от гиганта в електронната търговия Alibaba, както и купувач за уеб бизнеса на Yahoo, или „и двете опции“, твърди Wall Street Journal.

Това повдига най-важния въпрос: какво точно представлява основният интернет бизнес на Yahoo?

Отговорът може да изненада някои противници на Yahoo. Въпреки разочарованието на инвеститорите от управлението на главния изпълнителен директор Мариса Майер и факта, че пазарите смятат основната дейност на дружеството за „безполезна“ от години, Yahoo все още разполага с една от най-големите интернет аудитории в света, с над 1 милиард потребители по целия свят.

За Джак Ма, който тика Alibaba в медийния бизнес в Китай и извън него, покупката на Yahoo ще позволи на компанията му да мине всеки глобален доставчик на новини, с изключение на Reddit и CNN, показват данни на Alexa.

Особено важен за Alibaba, която се опитва да лансира своите платформи за онлайн пазаруване и собствения си браузър извън Китай, е фактът, че Yahoo в момента разполага с 59 различни регионални сайтове, повечето от тях на местните езици, които предоставят новини, забавления, и местните цени на акциите, като разполагат с ангажирана аудитория.

Yahoo.com е един от ТОП 10 сайта в бързо разрастващите се онлайн пазари като Индонезия, Филипините и Мексико, пише Quartz.

В световен мащаб сайтовете на Yahoo привличат повече потребители, отколкото всички останали сайтове, с изключение на Google, Facebook, Youtube и китайската търсачка Baidu, показват данни на Alexa. Дори в САЩ, където инвеститорите наляха милиарди в алтернативни новинарски медии и сайтове за социални мрежи – Business Insider до Snapchat, Yahoo е водещ интернет играч, потенциално интересен за Alibaba, като има милиони повече потребители от конкурента на китайския играч – Amazon.

В най-лошия случай придобиването на платформата, която се ползва от 1 млрд. глобални потребители, ще позволи на Alibaba да представи своите търговски платформи, с местните езикови преводи, пред нови потенциални клиенти с реклами, специални местни оферти и промоции.

Така това ще помогне за изграждане на различна от китайската аудитория за Alibaba, която се опитва да разшири дейността си в електронната търговия. (За разлика от Amazon, Alibaba прави пари от реклами на своите търговски платформи).

Да, има много недостатъци при подобна комбинация – от културни войни до интеграционни премеждия (да не говорим за факта, че нито една от двете компании досега не е изразила интерес към подобна сделка).

Политическият натиск за избягване на такава трансакция би бил значителен, отчасти зависещ от това до каква степен Alibaba би искала да упражнява контрол над новинарското съдържание на Yahoo. В най-краен сценарий такава сделка може да отвори вратата за китайското правителство да разпространява пропагандата си далеч над неотдавнашния ангажимент с Facebook и Twitter.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *