Илон Мъск: Аз стои зад създаването на OpenAI

Тесла и SpaceX главен изпълнителен директор Елън Мъск каза, че той е идентифицирал името „OpenAI“, като терминът „Open“ описва софтуер отворен код. Въпреки това, той изрази загриженост относно законността на трансформацията на OpenAI от организация с нестопанска цел към хибридна организация, която съчетава схема на нестопанска и стопанска цел. Мъск посочи поне един пример, като спомена организацията „Спасете Амазонка“, която стана ориентирана към печалба. По време на интервюто си, той сподели също опасенията си по отношение на потенциалните опасности на изкуствен интелект, като посочи, че той иска да създаде организация, която да контрастира с Google чрез фокусиране върху инициативи с отворен код вместо на основата на затворените кодове за печалба.

През 2015 г., Мъск инвестира $50 милиона в OpenAI, която поначало функционираше като организация с нестопанска цел, която позволяваше на командата да се съсредоточи върху развитието на дигитален интелект в полза на човечеството без финансови ограничения. Въпреки това, обществената осведоменост около техния характер и промяната на статута на организацията все още остават неясни.

Сам Алтман, главният изпълнителен директор на OpenAI, беше разпитан от Конгреса относно финансовите му печалби от компанията. Въпреки това, Алтман отрече наличие на дялово участие в организацията и подчерта, че участието му в OpenAI е свързано със страстта му към тази област.

Мъск разкри също, че има разговори с Лари Пейдж, съоснователя на Google, по отношение на безопасността на изкуствения интелект. Въпреки че Google заема значителна позиция в областта, Пейдж изглежда необезпокоен от технологията. Елън Мъск непрекъснато изразява опасенията си по отношение на потенциалните рискове от AI, без да забравя д-р Джефри Хинтън, който предупреждава, че технологията може да размие границата между истината и лъжата.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *