Има ли война между две министерства за данък вредни храни?

Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е било поканено и не е участвало в работната група, която е разработвала законопроекта за въвеждането на данък „вредни храни“. Никой досега не е потърсил позицията на министерството, в чийто ресор попадат храните. Това каза пред БНР аграрният министър Десислава Танева.

Тя и нейният екип са получили законопроекта, когато е бил качен вече на страницата на Министерството на здравеопазването (МЗ) за публично обсъждане. „Ние приемаме и работим в посоката да формираме навици у младото поколение за здравословно хранене и МЗХ обяви, че е против въвеждането на данък „вредни храни“, подчерта Танева.

Тя не скри възмущението си: „Такъв режим, за облагане на т.нар. „вредни храни“, аз дори не искам да споменавам подобно наименование, тъй като то не съществува в нито една дефиниция. На пазара в момента съществуват и се предлагат само безопасни за здравето на хората храни. Би следвало да говорим за храни, чиято консумация в норми, които са над медицински препоръчваните, би довела до определени ефекти за здравето.“

Министър Танева каза още, че подобни режими за облагане на храни има в пет държави на ЕС, като само в три от тях това е под формата на данък, както е предложено да стане у нас, в две от тях обхватът е само на определена напитка. „Само в една страна – Унгария, обхватът на облагане данък „храни“ е малко по-голям, но не толкова широк, колкото предвижда нашият законопроект. Последните анализи от ефекта на прилагането на тази законова уредба в Унгария са твърде песимистични – и за бюджета на Унгария, и за потребителите, да не говорим за хранителната индустрия.“

Преди време Танева каза, че въвеждането на подобен данък ще се превърне в наказателна мярка срещу част от бизнеса, а и ще окаже влияние върху цените на много хранителни продукти. Днес тя коментира и промените в наредбата за храненето в детските градини и училищата, които предвиждат на децата да се предлагат само храни по стандарт. Според нея, въпреки че фирмите, които предлагат подобни продукти не са много, те ще успеят да се справят с нарасналото търсене.

По думите на министъра, новите изисквания за храненето в детските заведения няма да доведат до драстично увеличение на издръжката на децата в детските градини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *