Икономиката ни ще расте 3 пъти по-бавно от тази на Румъния.

Икономиката ни ще забави ръста си през 2016 г. до 1.5%, предрича Европейската комисия (ЕК) в есенната си икономическа прогноза. Причината за това е забавянето в старта на проектите от новия програмен период. Принос за бавния растеж ще имат и намаляващите инвестиции. От Брюксел очакват догодина те да спаднат с 2.4%. В същото време се очаква икономиката на Румъния да се изстреля нагоре с близо три пъти по-висок темп – 4.1%. Най-оптимистични са прогнозите за Ирландия – растеж от 4.5% през 2016 г. Очакваният ръст в Полша е 3.5%, а в Словакия – 2.9%.

През настоящата година ЕК очаква икономиката на България да нарасне с 1.7 на сто. Обновената оценка изпреварва предишните очаквания на ЕК от пролетта на 2015 г. Тогава Брюксел прогнозираше, че брутният вътрешен продукт ще се увеличи едва с 1%. Въпреки променената прогноза обаче страната ни ще продължи да изостава от средните нива в ЕС. Според прогнозите икономиката на евросъюза през тази година ще порасне с 1.9%. Ръстът у нас обаче ще изпревари този в еврозоната, който се очаква да бъде 1.6%.

Традиционно очакванията на ЕК са по-песимистични от тези на финансовото ни министерство. Наскоро от ведомството на Владислав Горанов подобриха прогнозите си за родната икономика и вече очакват ръст от 2% през 2015 г. и от 2.5% догодина.

На фона на прогнозите за бавен растеж ЕК очаква и постепенно увеличаване на държавния дълг на България през следващите две години – от 31.8% през 2015 г. до 32.8% и 33.6% съответно през 2016 и 2017 г. В същото време не се очаква бюджетният дефицит да надхвърли 3%. Прогнозите са през 2015 г. той да е 2.6%, а през следващите 2 години – 2.4%.

Засега не е ясно дали срещу България ще започне процедура за прекомерен бюджетен дефицит. Това каза еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси вчера при представянето на новите икономически прогнози в отговор на въпрос дали комисията ще реагира след актуализацията на бюджета за тази година. Според плановете на правителството дупката в хазната ще стигне 3.3 процента, което надхвърля лимита от 3%, регламентирани в европейските договори. По прогнозите на ЕК дефицитът ще достигне 2.7-2.8% и засега не може да се даде отговор на подобно запитване, допълни Московиси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *