Има ли рискове за България заради ТПТИ?

На какъв етап са преговорите между САЩ и ЕС по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ/TTIP) и какви са ползите и рисковете за България – това коментираха участниците в дискусия в парламента, на която бе обсъден докладът на Европейския съвет за външна политика „Ново начало на ТПТИ”.

Като цяло политическите сили бяха абсолютно крайни в позициите си „за“ и „против“ ТПТИ и почти нямаше допирни точки между левите и десните политици.

„България има нужда от възстановяване на икономиката и постигане на устойчив растеж. Въпросът е дали Споразумението ще доведе до такъв растеж и повишаване на работните места“, заяви председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя припомни обещанието на еврокомисаря Сесилия Малстрьом, че Споразумението няма да бъде подписано на всяка цена.

Министърът на икономиката Божидар Лукарски представи данни за двустранните икономически отношения между България и САЩ. Той заяви, че при преговорите трябва да се отстояват интересите на всички страни членки и независимо от очакваните придобивки е възможно Споразумението да не бъде подписано.

„Това би трябвало да е най-всеобхватното споразумение за търговия до момента. То си поставя за задача да либерализира търговията между ЕС и САЩ, да премахне ненужните регулаторни пречки и да доразвие правилата за търговия и инвестиции“, припомни министърът на икономиката.

България участва равнопоставно в преговорите и няма да допуснем затварянето на клаузи, с които не сме съгласни. Българската страна търси защита за чувствителните си продукти, декларира той.

Лукарски посочи, че очаква с подписването да се постигнат следните ефекти за България: премахване на митата, подобрен достъп до пазара, премахване на нетарифните препятствия, сближаване на правилата за произход, достъп на българските компании до пазара на обществените поръчки в САЩ, повишаване на интереса от преки инвестиции от американски фирми във високотехнологични производства и услуги със средна и висока добавена стойност и др.

Българската икономика е силно зависима от външната търговия. Износът на стоки и услуги е 70% от БВП, а само износът на стоки е около 57%. Според Лукарски в интерес на страната е да бъде експортно ориентирана и да засилва конкурентоспособността.

Българската страна очаква бизнесът и гражданите да извлекат множество ползи от подписването на Споразумението, както и то да разшири значително възможностите за търговия и да повиши заетостта в различни сектори, каза Лукарски.

Той допълни, че се очаква ръст на преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) и ръст на работните места не само във фирмите на инвеститори, а и в свързаните с тях производства.

Българските продукти традиционно срещат добър прием в САЩ, доказателство за което е положителното търговско салдо. При селскостопанските продукти, включително тютюна, митата са високи и премахването им ще повиши експорта, каза още министърът.

Той отбеляза, че в ТПТИ ще има специална глава за малките и средни предприятия (МСП). Само 1,8% от българските малки и средни предприятия изнасят в ЕС. В същото време 87% от българските компании, изнасящи за САЩ, са малки и средни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *