Износът изтегли икономиката ни до 2% ръст

Нашето Министерство на финансите може да се окаже по-добро в прогнозите от Европейската комисия. Икономиката на България е пораснала с 2% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на 2014 г., съобщи вчера Националният статистически институт. 0.9% пък е ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) спрямо предното тримесечие. Тези проценти са обнадеждаващи и на техния фон изглежда напълно изпълнимо през 2015 г. страната ни да постигне и дори да надхвърли актуализираната прогноза на МФ за 1.4% ръст. Наскоро и Европейската комисия публикува опреснения си пролетен анализ за страните от ЕС. След като през есента прогнозата бе за 0.7%, сега вече Брюксел „дава“ на България 1% ръст на БВП.

Резултатите за първото тримесечие са добри и ако се сравнят с данните на Евростат за другите от ЕС. Според тях през януари-март икономиката ни се развива с малко по-добри темпове от средното за ЕС-28. Румъния обаче се движи още по-добре – тя има 1.6% ръст спрямо последното тримесечие на 2014 г., а на годишна база – 4.2%, което прави съседката ни шампион на ЕС за първата четвърт на 2015 г.

Сравнително доброто представяне на българската икономика от началото на годината се дължи на износа, става ясно от данните на статистиката. Експортът ни е с цели 9.1% по-голям в сравнение с първото тримесечие на 2014 г., докато инвестициите имат скромен ръст с от 2.6%, а крайното потребление е само с 0.6% повече отпреди година.

В износа е големият потенциал за ускорено икономическо развитие, коментира вчера експертът Георги Ангелов на конференцията „Шумът на парите“. Той припомни, че местният пазар е малък, но светът е необятен пазар и българският бизнес все повече осъзнава това и търси нови ниши – географски и продуктови. Износът ни към Русия е спаднал със 77 милиона лева, но пък към ЕС е нараснал с над 1.2 млрд. лева, посочи Ангелов. Той не споделя тревогите, че проблемите на Гърция, която е сред важните ни търговски партньори, могат да навредят особено на нашата икономика. Преди дни МВФ и инвестиционната банка „Морган Стенли“ излязоха с анализи, според които България може сериозно да пострада от срив на Гърция и излизането й от еврозоната – заради загубата на пазари и по линия на банките у нас, които са дъщерни на гръцки банки. Всъщност износът за съседна Гърция е само 4-5% от общия, припомни Георги Ангелов.

„Гръцките банки у нас са регистрирани и работят по българското законодателство, не виждам риск за българската банкова система“, посочи Илиян Скарлатов от Mane Capital. „Ако Гърция напусне еврозоната, най-вероятно собствеността на повечето гръцки банки у нас просто ще се смени. Всички гръцки банки в България са потенциални обекти на поглъщания“, поясни финансистът.

ДЕФЕКТИ

Честата смяна на правилата у нас и лошото правораздаване са основни пречки пред инвестициите в България, коментираха всички участници в „Шумът на парите“. „Как е възможно да има кражба на фирма, а да няма осъден нотариус за това. Навсякъде по света за такива измами пращат в затвора“, посочи Скарлатов. Икономистът Владимир Каролев обясни, че гигантът „Аурубис“ е предпочел за новия си завод Хамбург пред Пирдоп, защото у нас държавни и общински чиновници бавят с години издаването на разрешителни. В класацията Doing Business по показателя „бързо и лесно свързване с елмрежата“ сме на 128-о място от 150 държави, припомни Каролев.

ИНФЛАЦИЯ

Цените също се раздвижват и дефлацията изглежда остава в миналото. През април т.г. потребителската кошница от стоки и услуги е с 0.7% по-скъпа спрямо март и с 0.5% в сравнение с преди година, съобщи НСИ. През миналия месец рекордът по поскъпване е на дрехите и обувките – увеличението спрямо март е с 6.1%. Храните и безалкохолните са се „качили“ с 1.3%. Ако сравняваме с април 2014 г., най-сериозно са натежали разноските за дома – сметките за вода, енергия, наеми и ремонти са пораснали с цели 5 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *