Има ли смисъл да се участва на централизираните публични търгове?

От 27 май до 5 юни протече 21-ят централизиран публичен търг, койтосе проведе на пода на БФБ.
Агенцията за приватизация предложи пакети от общо 66 компании.
Според мен тези търгове се организират по много грешен начин по няколко причини:
– Повечето предлагани пакети са от непублични компании и после трудно могат да се продадат.Често могат да се продадат, само ако мажоритарите благоволят да ги купят.
– Има минимални цени на пакетите, които в някои случаи са абсурдни. Също има компании с повече дългове отколкото активи, за които разбира се имаме пак минимална цена.
– Някои от предлаганите компании дори не извършват дейност от години.
– Понякога има условие, че може да се търгува направо за целия пакет за някое дружество, което води и до по-ниска обща цена за АП.

– Реално няма почти никаква информация за компаниите от централизираните публични търгове, освен проспектите за тях, които БФБ качва на сайта си. Доста от тях обаче не са много актуални. Като цяло почти никъде няма достъпна информация.

При тези условия как може да спечели малък инвеститор от участие в ЦПТ?
Според мен единственият начин е, ако се наддава за пакети от листнати компании. Може по този начин да се закупят на по-ниска цена от текущата пазарна на БФБ и после да се продадат почти безрисково на печалба. Като цяло звучи като съвсем проста и лесна стратегия, нали? Още по-сладко е, когато е възможно заплащането с непарични инструменти, т.е. компенсационни инструменти или комбинирано с пари. Това е така защото компенсационните записи в момента се търгуват по 26 стотинки за лев номинал, т.е. плащането с тях е далеч по-изгодно. Затова и по принцип цената им се увеличава при наближаването на ЦПТ.
Това е един индиректен начин за печалба от ЦПТ – покупката на компенсаторки на ниска цена и държането им до обявяване на нов ЦПТ, въпреки че цената им би се покачила значително, само ако се предлага някой много изгоден и голям пакет от някоя компания на ЦПТ.

Людмил Берберов
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *