Първата българска бира

Началото на пивоварната индустрия започва от град Пловдив, където двамата швейцарци Рудолф Фрик и Фридрих Сулцер създават първата пивоварна Каменица. По онова време те са в България във връзка със строежа и експлоатацията на Баронхиршовата железница. Техният сънародник Бомонти, който построява в Пловдив първите фабрики – спиртната и оризовата, ги насърчава да се заемат с фабричното пивопроизводство. Фрик и Сулцер започват с домашна работилница, която скоро се оказва малка и двамата избират ново място за бъдещата фабрика. Спират се на тревисто, мочурливо и каменисто място, с постоянно бликаща студена вода. От него се отломявали камъни, от където му остава името Каменица тепе. Пивоварната фабрика там се построява в периода 1879 – 1881 г.
Пивопроизводството в България има своите дълбоки корени и в град Шумен. Още преди Освобождението унгарски емигранти, най-известният от които Лайош Кошут, започват да произвеждат пиво за собствени нужди. През 1882 г. се създава и първата бирена фабрика в града от седем шуменски търговци и чешкия майстор-пивовар Франц Милде. Майсторът пристига в Шумен през септември и само месец по-късно основава акционерно дружество „Българско пивоварно дружество”, чиято дейност е варене и продажба на пиво на едро и дребно. Част от историята на бирата в града е и Ради Железов, който построява своя градина-пивница и успешно я промотира с подходяща за времето реклама. По този начин предприемчивият шуменец успява значително да популяризира и разшири дейността си.
През 1884 г. , на ул. Сан Стефано 22, в София, започва да работи пивоварната фабрика на братята Богдан и Георги Прошек. През следващите 4 години те правят редица технически и технологични подобрения, които, заедно с прилаганите чешки традиции, правят Прошековото пиво изключително популярно.
Във Велико Търново първият, който започва да произвежда пиво, е Ангел Гарчиков. Той обаче не успява да продължи дълго и бързо прекратява своето начинание. В онзи период произвежданото пиво в града е скъпо за гражданите и само най-богатите могат да си позволят лукса да пият пиво. През 1891 г. синовете на известния търновски фабрикант Хаджи Славчо Паскалев построяват фабриката Братя Хаджиславчеви и Сие, от която води началото си пивоварната Болярка.
През 1894 г. се появява и пивоварният завод в Лом с основатели чешките братя Милотин и Хозман. Той е построен от ломския майстор-строител Русин Петров по план на известния тогава технолог-пивовар в Чехия и Австрия Мамер, близък роднина на Милотин. В първите години от своето развитие пивоварната достига годишно производство от 1 млн л. (1911 г.).
През 1902 г., в Стара Загора отваря врати „Бирария”-та – пивоварната фабрика на д-р Кожухаров, който по онова време е известен предприемчив гражданин, завършил медицина в Прага. През годините фабриката преминава през различни етапи на развитие – през 1819 г. тя е реставрирана от братя Златареви и носи името „Тракия”, а по-късно, през 1958 г., по предложение на специалиста-пивовар Андрей Брашованов, отново е обновена и приема името „Загорка”.
Усиленото развитие на пивопроизводството продължава и през следващите години с непрекъснатото внедряване на модерни технологии, прилагането на световни практики и навлизането на международни пивоварни компании на пазара.

Пивоварната индустрия днес

Днес бирената индустрия е един от най-динамичните и бързо развиващи се сектори. Сред основните играчи на пазара са Болярка – ВТ, Загорка АД, Каменица АД, Карлсберг България и Ломско пиво. В лицето на Загорка АД, Каменица АД и Карлсберг България родният пазар на пиво е представен от три от най-големите световни производители на бира – Хайнекен, Anheuser-Busch InBev и Карлсберг.
През изминалата 2008 г. пивоварният сектор в страната предлага на своите потребители над 75 асортимента светло и тъмно пиво, при изключително високо качество на продукцията. Всички членове на Съюза на пивоварите реализират продажби в хектолитри на стойност 5 373 298 hl. За сравнение през 2007 г. продажбите на пиво са били 5 306 489 hl, а за 2006 г. – 4 778 155 hl. По отношение на консумация на глава от населението цифрите са както следва: 73 л. за 2008 г., 74 л. за 2007 г. и 68 л. за 2006 г.
За 2008 г. инвестициите на членовете на СПБ надхвърлят 90 млн. лв. Непрекъснато продължава да се развива и разнообразието на бирения пазар. Миналата година са представени новите Каменица Лев, произвеждана от Каменица АД, и Tuborg Lemon на Карлсберг България. Заедно с тях се появяват и нови етикети тип clear label на Болярка, Heineken и Carlsberg, както и новите бутилки на брандовете Загорка, Ариана, Шуменско премиум, Carlsberg, Holsten, Staropramen и Астика. Тази година Ломско пиво ще представи нови каси, бутилки и етикети по повод 115-та годишнина на пивоварната.
По отношение на използваните опаковки пазарът е разпределен в следното отношение: бутилки – 47 %, PET – 44 %, наливно пиво – 6 % и кенове – 3 %.
Износът на бира традиционно не надвишава 2 % и е предимно насочен към Румъния, Македония и българските диаспори в страни от ЕС и САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *