Имигрантите изправиха Тръмп срещу Силициевата долина

Американският технологичен бранш остро реагира срещу наложените от Доналд Тръмп санкции за граждани на седем мюсюлмански страни. Редица изпълнителни директори определиха тази стъпка за неморална. Заселената предимно в Силициевата долина индустрия дава работа на много чуждестранни служители от мюсюлманските страни, обобщава DPA. Имигрантите накараха интернет гигантът Google да привика скоро след подписването на президентския указ в петък вечерта своите служители от чужбина. Засегнати са повече от 100 работници и служители на Google, които в момента заради бизнес или заради отпуската си са в чужбина, или произхождат от мюсюлмански страни, поясни компанията.
„Болезнено е да видиш личните щети от този указ върху нашите колеги“, пише в изявлението, до което Bloomberg твърди, че има достъп. „Нашите възгледи за имиграцията винаги са били обявявани публично и това ще продължава да е така“, се казва още в текста.
Съоснователят на Google Сергей Брин лично взе участие в протеста на летището на Сан Франциско, написа журналист на списание Forbes в Twitter.
„Тук съм, защото и аз съм бежанец“, е цитиран да казва Брин, който е роден през 1973 г. в Москва и е имигрирал в САЩ през 1979 г. със семейството си. Критика дойде и от предприемача Илон Мъск, основател на PayPal, Tesla и SpaceX. Той нарече подписаната от Тръмп изпълнителна заповед за „защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ“ погрешен начин за справяне с предизвикателствата, пред които е изправена страната. Много от засегнатите хора биха подкрепили САЩ, пише Мъск в Twitter.
В собствения си портал компанията публикува съобщение, в което се казва, че тя е изградена от имигранти от всички религии. „Ние ще сме с тях винаги“, се казва в туита.
Директорът на Apple Тим Кук заяви в писмо до своите служители, че заповедта на президента не отговаря „на политиката, която ние подкрепяме“. Той обещава да помогне на засегнатите служители. Компанията вече се е свързала с президентството, за да демонстрира негативните ефекти от закона.
Потребители на социалните мрежи посочват, че основателят на Apple Стив Джобс е син на сирийски имигрант.
Това беше „тъжна седмица“, обобщава изпълнителният директор на Netflix Рийд Хейстингс. „Време е да се съюзим и да защити американските ценности“.
Главният съветник на Microsoft Брад Смит заяви, че компанията вярва в силната имиграционна система, която е довела квалифицирани служители в страната. Освен това САЩ са били длъжни да предоставят убежище на бежанците, които се страхуват за живота си.
„Тази забрана е от значение за много невинни хора“, каза изпълнителният директор на Uber Травис Каланик. Компанията ще компенсира всички служители, които произхождат от засегнатите мюсюлмански страни и временно няма да може да се върнат в САЩ.
Още в петък главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг заяви в публикация в социалната мрежа, че е „загрижен“ заради последните изпълнителни заповеди за ограничаване на имиграцията. Той казва, че САЩ трябва да останат отворени за бежанци и че не бива да се превръщат в мишени хора, които не представляват опасност, като недокументирани имигранти, пристигнали в страната като деца заедно с родителите си.
Зукърбърг посочва, че самият той и съпругата му Присила са наследници на имигранти и бежанци. Предците на съоснователя на най-голямата в света социална мрежа са от Германия, Австрия и Полша, а тези на съпругата му – бежанци от Китай и Виетнам.
В петък новият държавен глава на САЩ подписа поредната изпълнителна заповед за „защита на нацията от влизане на чуждестранни терористи в САЩ“.
Указът предвижда временно спиране на политиката по предоставяне на убежище и временна забрана за гражданите на няколко мюсюлмански страни – Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен – да влизат на територията на страната.

 

  Стефан ПРОНЧЕВ

 

One thought on “Имигрантите изправиха Тръмп срещу Силициевата долина

  • 31.01.2017 в 22:00
    Permalink

    На летището в СФко вече се чувства негативизма към пристигащите.Задават куп въпроси,искат ненужна информация,държат се с нас като с хора вора ръка.Прословутата им любезност изчезна!Все едно сме неканени натрапници!Това е възмутително!
    Бог да пази Америка!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *