Студеното време е донесло загуби за икономиката ни

Студеното време, което отдавна не се бе задържало толкова дълго у нас и не беше предизвиквало толкова пробеми вече е довело до сериозни загуби на бизнеса.

Най-пострадалите са транспортните фирми, но щети отчитат и търговци, хотелиери и др. Според данните на Българската стопанска камара загубите вече възлизат на милиони.

Най-големите все пак са при превозвачите и идват заради невъзможността камионите да се движат по затрупаните от сняг пътища, както и заради проблемите по граничните пунктове. Образуващите се там редовно километрични опашки бавят доставката на товарите, от което следват санкции, неустойки и т.н. Загуби обаче се отчитат и при търговците, строителите и туристическия бранш.В последния сектор страдат най-вече по-малките играчи. Заради непроходимите пътища редица техни клиенти са отказали резервациите си и така семейните хотели стоят празни или полупразни. Подобно е положението и по някои от ски пистите именно заради липсата на хора по курортите.

„Те претърпяха най-значителни загуби и ще продължават да търпят при подобни аномалии на времето”, заяви пред Нова ТВ зам.-председателят на БСК Камен Колев. Според думите му загубите се дължат основно на неизпълнение на сроковете, което води до санкции, на повишени разходи за електричество и отопление, както и на големия брой болни служители, които не могат а работят.

За да не се стигне до срив на отделни сектори или компании, съветът е те да са максимално гъвкави. „Да осигурят резервно захранване. Там, където има рискове, да се пропуснат срокове, да се извадят удостоверения за форсмажорни обстоятелства”, посъветва Колев.

 

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *