Имотите са хит на борсата

Владислав Панев,

изпълнителен директор на

„КД Секюритис“ ЕАД

Дружествата за недвижими имоти бяха сред най-интересните за фондовия пазар през изминалата седмица. Началото на първичното предлагане на правата за записване на акции от „Булленд инвестмънт“ беше успешно, като средната цена достигна 0,29 лв. за бройка през първия ден. Това означава, че пазарът оценява акциите на новото дружество с 29% над номиналната им стойност. От днес до четвъртък компанията ще пуска на аукцион нови 100 000 права. В сряда излезе информация и за очаквано увеличение на капитала на друго дружество за инвестиции в земеделска земя – „Адванс терафонд“. През цялата седмица книжата му се търгуваха възходящо и при високи обороти, като за това спомогнаха и новините за поскъпване на земята в страната.

От останалите компании впечатление направиха изтъргуваните над 500 хил. акции от „Софарма“. Стана традиция в последно време мажоритарният собственик на дружеството „Елфарма“ да се освобождава от част от акциите си, като по този начин удовлетворява желанието основно на американски инвеститори да придобият книжа от фармацевтичната компания.

Броят на институционалните инвеститори също се увеличава, което е предпоставка за засилено търсене на акции през следващите месеци. Комисията одобри проспектите на 4 договорни фонда на Райфайзенбанк и лицензира 17-ото управляващо дружество.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *