Имоти с данъчна оценка под 1 400 лв. няма да се облагат с данък

Имоти с данъчна оценка под 1 400 лв. няма да се облагат с данък

Няма да се облагат с данък недвижимите имоти с данъчна оценка под 1 400 лева.

Това предвиждат предлаганите от правителството предложения за промени в Закона за местните данъци и такси.

Стойността на данъка в тези случаи е незначителна и разходите за администрирането са много по-високи от размера на събирания данък.

Законопроектът предлага промени по отношение облагането с данък върху недвижимите имоти.

Предвид покачването на пазарните им цени се предвижда увеличаването на данъчните оценки на тези имоти.

Законът предвижда възможност за промяна на данъчната оценка, когато индексът на пазарните стойности на недвижимите имоти, по данни на Националния статистически институт, се увеличи или намали с повече от 20 на сто с натрупване за периода от последната им промяна.

Данните на НСИ за средните цени в лева на квадратен метър на жилищата в областните градове за периода 2000-2005 година сочат, че цените през 2005 година, спрямо 2000 година са се покачили значително – от 1.5 до 3 пъти.

Повишаването на коефициентите за местоположение между 20 и 30% ще доведе до увеличение на данъчната оценка на недвижимите имоти до 30%, т.е. увеличението е много по-ниско от реалното покачване на пазарните цени, регистрирани от НСИ, съобщават от правителствената информационна служба.

В законопроекта са предложени и нови разпоредби във връзка с администрирането на местните данъци от общините от 2006 година.

Развитието на процеса на финансова децентрализация и предоставянето на по-широки правомощия и отговорности на общините в сферата на местните финанси изисква администрирането на местните данъци и таксата за битови отпадъци да преминат към общините.

В момента на около 220 от общо 264 общини в страната са възложени правомощия на данъчни органи по администриране на местните данъци и таксата за битови отпадъци.

Това означава, че почти всички общини имат административен капацитет да поемат осъществяването на процеса.

Съгласно европейските директиви в областта на транспорта за съставите от превозни средства има минимални нива на данъка, като България е поела ангажимент по Глава IX „Транспортна политика“ да достигне през 2006 година 50% от минималните за ЕС размери.

Изискването на директивите е да се облага целия състав в зависимост от допустимата максимална маса, броя оси и вида на окачването.

Отново във връзка с поети ангажименти по Глава IX „Транспортна политика“ е предложено увеличение на данъка за товарните автомобили с допустима максимална маса над 12 тона.

Увеличението е до 50% от минималните нива за Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *