Правителството прие предложения за промени в Закона за ДДС

Министерският съвет прие предложения за изменения и допълнения в Закона за данък върху добавената стойност.

С тях се предвиждат нови разпоредби при решаването на възникнали проблеми в практика, както и постигане на еднозначност по отношение на данъчното третиране на разходите за ремонт и подобрение върху наети или предоставени за ползване активи.

Предлаганите изменения предвиждат разходите за ремонт в случай, че са извършени по повод на нает или предоставен за ползване актив, непрекъснато за най-малко 5 години, да не се счита за доставка по смисъла на закона, тъй като се приема, че това е нормалният срок за изхабяване на извършените ремонтни работи.

Също така не следва да се считат за доставка и направените подобрения от концесионерите, когато подобни изисквания са условия и/или задължение по договор за концесия, тъй като последните са възмездни и се предоставят в ползва на държавата или обществото, съобщават от правителствената информационна служба.

Същевременно за получените стоки и услуги в тази връзка е предоставено право на данъчен кредит по общия ред на закона.

В проекта на изменение на материалния данъчен закон са дадени дефиниции на понятията “ремонт” и “подобрения”.

Те са съобразени с действащата счетоводна методология – счетоводните стандарти.

Понятието “ремонт” включва дейността по извършването на последващи разходи, свързани с определен актив, които не водят до икономическа изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на този актив.

Под “подобрение” се разбира дейността по извършването на последващи разходи, свързани с отделен актив, които водят до увеличаване на икономическата изгода над тази от първоначално оценената стандартна ефективност на актива.

В законопроекта се предвижда за дата на данъчното събитие, в случаите на безвъзмездна доставка на услуга, свързана с ремонт и/или подобрение, да се приеме датата на фактическото връщане на актива.

Очаква се промяната да бъде приветствана от бизнеса.

Подобно решение е мотивирано от факта, че държателят/ползвателят, е действителният потребител на изгодите от направените разходи, през периода през който използва актива.

Нещо повече, направените ремонти и подобрения, могат да намалят стойността си и дори да престанат да съществуват към момента, когато собственикът възвърне фактическата власт върху имота.

С промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа през 2005 г. е предвидена възможност за създаване на договорни фондове, които са колективна схема за инвестиране в ценни книжа.

По своята икономическа същност договорните фондове са идентични с другата форма на колективна инвестиционна схема – инвестиционните дружества от отворен тип.

Отчитайки принципа на неутралност и равнопоставеност на данъчното облагане, в проектозакона се предлага в обхвата на финансовите услуги да бъде включено и управлението дейността на договорните фондове (колективна инвестиционна схема) и пенсионните фондове.

Предложената промяна ще отстрани дискриминационното данъчно третиране по отношение управлението на дейността на договорните и пенсионните фондове спрямо инвестиционните дружества, съществуващо в момента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *