Имотният пазар в Банско замръзна, прогнозират събаряне на хотели

За половин година над 80 агенции за недвижими имоти са закрили дейността си в Банско. Сега на пазара там са останали около пет основни. Закритите агенции са обслужвали английски фирми и са работели за клиенти от Острова, съобщава вестник „Труд“.
Финансовата криза във Великобритания се пренесе и у нас и удари пазара за недвижими имоти,обясняват експертите. Процесите на отдръпване на платежоспособните и желани клиенти започнали още миналата година през октомври.
Собственици на апартаменти в зимния ни курорт са 2500 англичани. Но кризата и страхът от това, че инвестицията няма да им даде желаните дивиденти, е принудила поне половината от тях да обявят за продан българските си имоти. Заради голямото търсене цените на луксозните апартаменти стигаха до 1500 и 1800 евро на квадратен метър. Сега нивата са по-ниски – около 1000 евро за кв. м за жилища, обзаведени от А до Я. Цената, обаче,може да падне и до 780 евро на кв. м.
За банскалии вече стана обичайна гледка да виждат табели “Продава се” пред цели хотели. Оказва се, че по-евтино излиза да си напазаруваш хотел. Цената му в центъра на курорта е 600 хиляди евро, а според площта един кв. м излиза 790 евро. Но има и къщи хотели, които се предлагат за рекордно ниската цена от 600 евро за кв. м.
Тези оферти засега се оглеждат само от руснаци. Те са единствените, които сякаш не са засегнати от световната финансова криза и затова в момента са най-ухажваните клиенти в зимния курорт.
Полицията, обаче, предупреждава, че трябва да се внимава при сделки, защото вече има жалби за измами. Платили на зелено в Банско получавали вместо ключове от апартаменти недовършени обекти.

В района на местността Бетеловото между Банско и Разлог пък се построи цял курортен град и голф игрища, но купувачи и там липсват. Къщи от по 114 кв. м. там се продават в два варианта – до шпакловка на цена 76 хиляди евро, и до ключ с обзавеждане на цена от 96 хиляди евро. Продажбите са инцидентни, купувачите са предимно българи.
В Банско всички специалисти твърдят, че скоро ще се стигне до взривяване на някои хотели. До преди няколко месеца в курорта работеха ударно 15 хиляди строители. Сега тук-там може да се видят майстори, които просто довършват. Местен строителен предприемач довери наскоро, че има над 40 апартамента в Банско, които стоят заключени. Той свалил цената до 600 евро на кв. м и пак нямало отпушване на пазара.
За сметка на това пък агенции от Благоевград обявиха, че има изтегляне на български клиенти към гръцкия пазар. Там нашенци от Пиринско купували апартаменти и малки вили край Бяло море. Предпочитали да инвестират в Гърция, защото морето им не оставало без туристи и имали добър дивидент. А цените били добри – от 600 до 1200 евро на кв. метър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *