Германия и Франция дават 2,5 млрд. евро на Airbus за новия А350

Франция и Германия съобщиха, че са готови да отпуснат кредит при облекчени условия на Airbus в размер на 2,5 милиарда евро (3,5 милиарда долара) за разработването и производството на новия модел А350, информира ВВС.
Сумата вероятно ще набъбне до 3,3 милиарда евро, ако Испания и Великобритания – също партньорки по проекта – се включат в помбощта. Великобритания се обяви категорично за проекта, особено заради новите работни места, които ще се създадат.
Тъй като Испания не изпрати представител на традиционното авиошоу в Париж, до финално споразумение така и не се стигна. Очаква се това да се случи до месец.
Airbus A350 вероятно ще влезе в експлоатация през 2013 година. Компанията се нуждае от 3,6 милиарда евро, или 30 на сто, от общата сума за разработването и производството на новата машина – около12 милиарда евро.
Срещу идеята да се финансира работата по новия А350 скочи основният конкурент на френския самолетостроител – Boeing, според който това противоречи на правилата за свобода на конкуренцията.
С разработването на А350, Airbus ще навлезе в територията на Boeing, запазена за неговия 777 и новия 787 Dreamliner.
Протестите на Boeing вероятно ще се превърнат във фактор в дискусията, поведена от Световната търговска организация (СТО), относно законността на разнообразните форми на държавна финансова намеса в частния сектор и опасността от протекционизъм.
И двете компании, в един или друг момент от съществуването си, са се възползвали от държавно финансиране, така че Airbus няма причина да откаже парите в условията на криза, коментират специалистите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *