Цените на тока трайно вървят надолу

Цените на електроенергията вървят успоредно на цените на газа надолу. За бита те слизат надолу с около 2-2.5 процента за различните региони. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) проф. Константин Шушулов, който участва в Енергиен форум 2009 във Варна. Той допълни, че при цените за големите потребители на електроенергия няма никакво повишение. Те са на свободния пазар и могат да участват на него, обясни Шушулов. По думите му това означава че всички искания на електроразпределителните дружества за увеличение няма да се одобрят и те вече са се съгласили.
С намалението на цената на природния газ изключително ниски стават цените на когенерацията и няма опасност НЕК да загуби, коментира още той. Шушулов допълни, че действително през първото тримесечие на 2008 година НЕК претърпяха загуби, но такава е била обстановката. Освен това НЕК не трябва да се оплаква толкова, защото имат добра печалба за 2008 година в резултат на добрия износ на електроенергия, който осъществяват, посочи председателят на ДКЕВР. Според него в момента износът също е на добро ниво, цените в региона са паднали както в цяла Европа, но това не пречи на НЕК да осъществяват добра търговия.
Предвижданото изграждане на нови мощности в ТЕЦ – Варна, които ще работят на природен газ, на пръв поглед изглежда добре, но това ще оскъпи цената на електрическата енергия, смята Шушулов.
Той каза още, че напълно е решен въпросът със „зелената енергия“. Ние извадихме от микса на производството на цялата енергийна система „зелената енергия“, т.е. от възобновяемите енергийни източници, обясни Шушулов. Този микс падна с около 2 лева, които са вкарани в преноса на НЕК, за да могат всички потребители да плащат тази „зелена енергия“. Ако бяха оставени в микса за регулирания пазар ще плащат само битовите потребители, обясни професорът. По този начин ще плащат и тези който са на свободния пазар, каквато е практиката в ЕС, допълни той.
В отговор на въпрос ще се кандидатира ли отново за председател на комисията Шушулов отговори, че не може да каже. По думите му осем години са напълно достатъчни. Зависи много и от обстановката след изборите, каза още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *