Инвеститорите бягат от Китай. Банковите акции удариха дъното

Акциите на фондовата борса в Хонг Конг се оцветиха в червено още по средата на сесията в сряда заради спад в книжата на банките, след като и Китай охлади кредитните страсти. Това доведе до оттегляне на редица чуждестранни инвеститори.
Според брокери, масовото оттегляне е породено от засилването на долара на валутните пазари. Заради привлекателността си американската валута отново привлича сериозни инвестиции, след като вчера удари двумесечен връх спрямо еврото.
Акциите на China Construction Bank потънаха с 2.4% до двуседмично дъно, книжата на Bank of China пък паднаха с 1.7% до двумесечно дъно. Акциите на Industrial and Commercial Bank of China загубиха 1.6% също до двуседмично дъно.
Червената вълна в Азия не подмина и имотните акции. От Пекин пък съобщиха, че смятат да приложат разнообразни мерки, включително нова данъчна политика, за да контролират ръста на цените на имотите. Това на свой ред предизвика слухове, че кредитирането на имотните компании също ще тръгне надолу, затова предприемачите в сектора също започнаха да се оттеглят.

Финанси
Reuters

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *