Инвеститорите в еврозоната очакват подобрение на икономиката

Инвеститорите в еврозоната вече вярват, че икономическите условия ще започнат да се подобряват през втората половина на годината. Това стана ясно от проучването на немския изследователски институт Sentix.
Индексът, който следи очакванията на инвеститорите за икономиката през следващите шест месеца, регистрира положителна стойност през юни, което не се е случвало през последните близо две години. Показателят се повишава от -5,25 пункта през май до 1,25 пункта през юни, което е първата му положителна стойност за последните 22 месеца.
В същото време индексът, който следи оценката на инвеститорите за текущите условия, се повишава от -59 пункта през май до -51,25 пункта през юни. Това е най-високата стойност на показателя за последните пет месеца. По този начин той се отдалечи от рекордно ниската стойност от -59,75 пункта, отчетена в края на миналата година.
В резултат на това съставният индекс на инвеститорското доверие в еврозоната, който комбинира двата компонента, се повишава до -27 пункта през юни спрямо -34,3 пункта през май. Това е третото поредно месечно увеличение на показателя, което го издигна до най-високата му стойност от октомври миналата година досега.
Проучването на института Sentix се провежда сред повече от 2800 инвеститори. То показва, че песимизмът на инвеститорите в еврозоната относно икономическите условия намалява. Анализаторите очакваха индексът да се повиши по-слабо до -30,8 пункта.
Единната валута поевтинява с повече от 1% спрямо щатския долар днес. Към 12:45 ч. българско време едно евро се разменя срещу 1,3820 щатски долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *