Японската борса достигна осеммесечен връх

Индексите на фондовата борса в Токио се наредиха сред малкото борсови измерители в региона, които успяха да започнат новата седмица с повишения. Индексът на най-добрите японски борсови дружества Nikkei 225 се повиши с 1% и достигна 9865,63 пункта в края на днешната сесия. Това е най-високото ниво на затваряне от началото на октомври миналата година досега.
В същото време по-широкият индекс Topix добави 1,1% до 926,89 пункта, благодарение на поредицата от добри данни за японската икономикаи поевтиняването на японската йена. Броят на компаниите, обявили банкрут, намаля за първи път за последната една година през май, а индексът на доверието в сектора на услугите се издигна до едногодишен максимум. Все пак показателят остана под границата от 50 пункта, която е индикатор за нарастване на икономическата активност в сектора.
Най-добре се представиха компаниите износители, които спечелиха от поевтиняването на японската йена спрямо щатския долар в края на миналата седмица и от поевтиняването на американските държавни ценни книжа.
С повишения приключи и борсовата сесия в Китай и Шри Ланка, където основните борсови измерители Shanghai Composite и Sri Lanka Colombo добавиха съответно 0,5% и 1,3%. Всички останали индекси се озоваха на отрицателна територия, водени от спадовете при добивните и енергийните компании.
Книжата на компаниите от енергийния и миннодобивния сектор поскъпнаха значително през последните седмици благодарение на силния ръст на цените на стоките. Тези компании допринесоха в най-голяма степен за внушителния ръст на индексите в азиатския и тихоокеанския регион през миналия месец.
Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите пазари в 12 страни от региона, днес се движи с понижение от 0,8% до 102,54 пункта. Средната пазарна оценка на акциите в индекса е 1,5 пъти по-висока от счетоводната им стойност в резултат на силното рали през последните три месеца. За последно стойността на коефициента P/B е била толкова висока в края на септември миналата година, по данни на Bloomberg.
Най-силно днес се понижи тайванският индекс Taiex, който загуби 3,3% до 6628,02 пункта. Разпродажбите във финансовия и индустриалния сектор станаха причина за понижението на индекса, който се повиши с цели 15% през миналия месец.
Силен спад отчете и Hang Seng, който загуби 2,3% до 18253,39 пункта. Финансовите и енергийните компании, както и тези от сектора на недвижимите имоти, се наредиха сред най-губещите за деня. Фондовата борса в Сидни днес бе затворена поради честването на национален празник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *