Увеличенията на капитала на щатските компании изяжда печалбата на акция

Продажби на рекордно количество обикновени акции и най-голямо орязване на дивидентите от 1938 година насам заплашва да намали печалбата на акция на американските компании, пише агенция Bloomberg.
Повече от 150 компании са набрали 82,2 млн. долара през настоящото тримесечие, възползвайки се от ралито на пазара, което е най-голямото от 1930 година, въпреки че печалбите отчитат спад за седмо поредно тримесечие в резултат на рецесията.
От края на март досега броят на съществуващите акции на компаниите от състава на S&P 500 се е увеличил с 3,4 на сто на годишна база, което ще намали печалбата на акция с 3,3% до 57,23 долара тази година.
Увеличението на акциите в обращение в момента „наказва“ съществуващите акционери, тъй като генерираната печалба и дивиденти ще се разпределят на по-голям брой акции.
Комбинацията от емитиране на нови акции и намаляване на печалбите и дивидентите ще редуцира годишната възвръщаемост на собствения капитал с 4,1%, показват изчисления на агенцията.
От второто тримесечие на 2007 година досега спадът на печалбата на компаниите в S&P 500 е 46 на сто. Това принуждава компаниите да намалят дивидентите, за да могат да запазят свеж капитал.
Намаляването на доходността от акция е тревожен знак, че рентабилността им може да не е достатъчно висока, за да оправдае покупката на съответната акция, смятат от изследователското звено на инвестиционната компания Lyxor Asset Management SA.
„Тази математика е неизбежна“, заявява от своя страна Алън Гейл от компанията за управление на активи Ridgeworth Investments. „Печалбите са слаби, цената на акциите пада и тогава какво се получава? Те искат да увеличат капитала? Ясно е, че това не е добро нещо“, добавя още той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *