Инвеститорите наказаха Hyundai, след покупката на имот за 10 млрд. долара в Гангнам

Разочарованите инвеститори разпродадоха акциите на Hyundai Motor, които днес се сринаха с 10%, след като компанията спечели пирова победа, в битката за трофейна офисна сграда в престижния сеулски квартал Гангнам, предава „Файненшъл таймс”.

Автомобилната компания даде оферта от 10.5 трилиона вона (10 милиарда долара) за имота.

Компанията би с офертата си Samsung Electronics и 11 други участници, за имот, който до момента принадлежеше на държавната енергийна компания Kepco.

Консорциумът на Hyundai Motor, Kia Motors и Hyundai Mobis плати три пъти повече от първоначалната оценъчна стойност на имота от 79 000 кв.м., последната офис сграда с подобна площ във водещия бизнес район на корейската столица.

Hyundai заяви, че ще премести централата на цялата група там, което означава, че 30 до 50 от компаниите от холдинга вече ще са под общ покрив.

Експерти коментират, че изпълнителният директор Чун Мун-коо отдавна е мечтал компанията да има централа, сравнима с тези на GM и Daimler. Но сривът в цените на акциите доведе до изтриването на 8.4 трилиона вона от пазарната капитализация на трите подразделения на Hyundai Motor Group.

„Цената е прекомерна, което е неприемливо за инвеститорите”, казва Ко Тай-бонг, авто анализатор от HI Investment & Securities. “Инвеститорите очакваха компанията да използва част от излишния си кеш за конструктивни неща, като повишаване на дивидентите или развойна дейност. Бесни са, че компанията „изгаря” кеш по този начин, за един-единствен имот”.

Цената от 10.55 трилиона вона е доста по-голяма от оперативната печала от 10.55 трилиона вона за 2013 и е равна на стойността на акциите, притежавани от президента на групата и сина му.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *