Само фермери ще купуват американския соев шрот

Само животновъдите, които са преки потребители, ще имат право да купуват от дарения ни от американците соев шрот. Първото количество от 4635 т пристига на пристанище Варна на 4 ноември. Още на 1 ноември се очаква да бъде проведен търгът за тази партида, каза вчера зам.-директорът на Софийска стокова борса Христо Миленков.

На борсата ще се търгуват дарените общо 10 000 т американски соев шрот и 5000 т ориз. При покупката на съответните количества производителите ще са освободени от ДДС. Това правило обаче е валидно само при първа сделка. Шротът е купен при цени между $ 214 и 250 в САЩ, така че под тези нива няма да се падне, каза шефът на борсата Васил Симов. В момента например шротът на „Гленкор“, който е с 42% протеин, се търгува при нива от около $ 245. Американският шрот е с 48% протеин.

Минималното количество, което стопаните трябва да купят, е 20 т. Парите от продажбите ще се превеждат по специална сметка на аграрното ведомство и ще са под контрола на дарителите.

Първите 2500 т ориз ще дойдат на 19 декември, а остатъкът през декември. Стоката отговаря на първо качество по БДС и – както шротът – ще бъде освободена от ДДС при първа сделка. За ориза обаче няма дефиниран краен потребител, уточниха от борсата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *