Инвеститорът в Каскада Среден Искър ще строи ВЕЦ на Марица

Италианската компания Petrolvilla смята да инвестира встратегически, мащабен хидроенергиен проект по поречието на река Марица в участъка от гр. Пловдив до границата с Турция, съобщи президентът на енергийната група Серджо Бортолотти.
Италианците в момента строят „Каскада Среден Искър”, състоящата се от първите по рода си у нас девет руслови електроцентрали, от които ВЕЦ „Лакатник“ вече функционира. Утре ще бъде пуснат в експлоатация ВЕЦ „Свражен”.
Цялата стойност на „Каскада Среден Искър”възлиза наоколо 100милиона евро.
Изпълнителният директор на „ВЕЦ Своге” – смесено дружество на енергийната група и община Своге – инж. Пламен Дилков представиднес финалния етап от завършването на първата фаза по проекта.От юли 2009 до септември 2010 година ще се изграждат малките ВЕЦ „Оплетня“, „Левище“ и „Габровница“, което ще бъде вторият етап от каскадата.Третият етап ще траеот октомври 2010 до декември 2011 г. Тогава трябва да бъдат изградени останалите четири централи: „Бов-юг“, „Бов-север“, „Церово“ и „Прокопаник“.
Petrolvillaнаскоро съобщи, че има намерение да построи и два възобновяеми енергийни проекта в Югоизточна Европа, единият от които ще се намира в Хърватия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *