Преглед на печата

Станишев си взема още 35 чужди съветници
в. Сега
Съвсем в края на мандата си премиерът Сергей Станишев си създава съвет от чуждестранни съветници, който ще наброява внушителната цифра от 33-35 души. Това съобщи съветничката му Мария Маркеш Пинто във Варна. Тя бе инициатор на идеята за привличане на евроексперти, които да дойдат на разноски на държавите от ЕС и да бъдат въвлечени в българските проблеми. Европейските държави и ЕК обаче категорично възразиха, защото според тях това може да подмени механизма за наблюдение в правосъдието на България и Румъния.
През есента на миналата година Станишев изненадващо за президента и МВнР си назначи чужд шестчленен съветнически борд начело с бившия френски премиер Доминик дьо Вилпен, който бе разследван за корупция в родината си. Така и не стана ясно обаче каква е ролята на тези съветници. Според Мария Маркеш Пинто новият съвет ще координира работата на всички чуждестранни експерти.
“Тракия” и “Марица” готови до 2013 г.
в. Стандарт
Магистралите „Тракия“ и „Марица“ ще бъдат изцяло завършени до края на 2013 г. Това ще стане заради положителното становище на Брюксел аутобанът от София до Бургас да бъде включен в този планов период на ОП „Транспорт“. Дотогава ще бъдат построени с евросредствата и 66 км от магистрала „Струма“, обяви председателят на Надзорния съвет на НАПИ Иван Атанасов. За изграждането на „Струма“ са предвидени 600 млн. евро. 1,41 млрд. лв. са очакваните инвестиции в инфраструктурни проекти в югозападния регион.
2/3 от училищата са пред финансови сътресения
в. Сега
1675 училища са на ръба на финансовото оцеляване, ако държавата не отпусне пълната бюджетна субсидия за образованието. Това заяви вчера лидерът на Синдиката на българските учители Янка Такева по време на среща, посветена на проблемите около финансирането на училищата.
В момента учебните заведения в страната са 2757. Според данните на синдиката 56% от училищата не са давали пари за социално-битово обслужване и за облекло. Бонуси за 24 май засега са изплатени в едва 5% от учебните заведения. С въвеждането на делегираните бюджети плащането на премии е в правомощията на директора.
В Царево ще има контролен пункт за яхти, които напускат България
в. Дневник
До края на юни ще заработи контролно-пропускателният пункт в Царево и така ще се улесни граничният контрол на яхтите, които напускат територията на България, съобщи кметът на Царево Петко Арнаудов.
Липсата на контролно-пропускателен пункт в Царево затруднява плаването на яхтите, които напускат българската акватория в южна посока. Плавателните съдове сега взимат т. нар. контрола единствено във Варна и Бургас. Без нея те не могат да излязат извън териториални води. Също така веднъж взели документа, плавателните съдове нямат право да спират преди да излязат от България. Затова от дълги години собствениците и компаниите за яхти настояват за изграждането на граничен пункт в една от южните точни на българското Черноморие и създаването на такъв в Царево в момента се приема положително от всички заинтересовани.
Бармани и таксиметрови шофьори рекламират имоти у нас
в. Новинар
Бармани и таксиметрови шофьори масово сътрудничат на агенциите за недвижими имоти, като убеждават европейските туристи да си купят вили по Черноморието. Това съобщиха вчера агенции за недвижими имоти. Причината компаниите за продажби на недвижимости да прибегнат до нетрадиционната реклама е, че сделките за покупко-продажби по морето драстично са намалели заради икономическата криза.
Затова брокерите молят бармани и шофьори на таксита, които имат ежедневни контакти с туристите, да им съдействат, като дават информации за продаващи се вили и апартаменти. Ако например барман успее да накара турист да си купи имот, той получава малък процент от сделката. Междувременно агенции в Бургас съобщиха, че летният сезон на плажа ще бъде открит на 15 юни. Очаква се таксата за ползване на шезлонгите и чадърите на ивицата това лято да е 3 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *