Инвестициите в бизнес имоти в Европа паднаха със 74%

Инвестициите в бизнес имоти в Европа се понижават рязко през първото тримесечие, но има признаци за нов инвеститорски интерес, особено във Великобритания, казват от консултантската компания Cushman & Wakefield.
Обемът на инвестиционните имоти, продадени през януари-март, се понижава със 74% спрямо същия период миналата година до 11,4 млрд. евро, като сваля средните цени с 18,5% за 12-те месеца.
Някои пазари обаче вече отчитат подновен интерес.
„Наблюдава се увеличение на толерантността към риска сред инвеститорите и заедно с признаци, че скоро най-лошото в икономиката може да отмине, това обещава добро бъдеще за увеличената активност в имотния сектор“, казва директорът на Cushman за проучвания в Европа Дейвид Хъчингс, цитиран от Ройтерс.
През първото тримесечие най-тежко засегнати са пазарите в Централна и Източна Европа, след като опасенията за икономически срив повишиха доходността, която се движи обратно на цените, с 66-100 базисни пункта за разглеждания период. Спадът е по-умерен в Западна Европа, където доходността се увеличава с 18 базисни пункта, забавяйки темпа спрямо последните три месеца на 2008 г.
Призракът на икономическата рецесия свали наемните нива, като в Източна Европа наемите през първото тримесечие се понижават с 52% на годишна база, в Централна Европа – с 14,4%, във Великобритания – с 15,2%, а в останалата част от Западна Европа – с 6,2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *