Отварят 29 процедури по ОП „Човешки ресурси“ до края на 2009 г.

По оперативна програма (ОП) „Човешки ресурси“ през тази година ще бъдат стартирани общо 29 процедури на обща стойност 798 млн. лв., каза на пресконференция министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова.
Досега започнатите процедури са 15 на обща стойност 373 млн. лв. Общият ресурс по програмата до 2013 г. е 2,4 млрд. лв.
Към месец май тази година са сключени 797 договора на обща стойност 254,4 млн. лв. До края на юни се предвижда да бъдат сключени още 466 договора за 58,8 млн. лв.
Очаква се до средата на месец юни изплатените средства по програмата да надминат 41 млн. лв., като те представляват авансови и междинни плащания по проектите.
За разлика от другите програми, по тази могат да кандидатстват много по-широк кръг бенефициенти, т.е. общини, неправителствени организации, училища, държавни учреждения, а също така и предприятия. Последните могат да кандидатстват главно за обучение и преквалификация на персонала.
През миналата година в различни дейности, финансирани по ОП „Човешки ресурси“, са обхванати близо 100 хил. души, като например близо 13 хил. са били включени в различни обучения за преквалификация и повишаване на образователния ценз. Към 8 хил. лица ползват услугите социален асистент и домашен помощник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *