Инвестициите в имоти в България за първото полугодие са 115 млн. евро

Инвестициите в пазара на имоти в България за първите шест месеца на годината са възлезли на 115 млн. евро според изнесен доклад на звеното за източните пазари на брокерската агенция за недвижими имоти Richard Ellis, публикуван в румънския ежедневник Nine o’Clock.

Доминиращи сред тях са били тези в офис сгради, както и в такива с медицинско предназначение.

В същото време от доклада става ясно, че инвестициите в сектора в съседна Румъния значително превишават тези в страната ни, като за полугодието са възлезли на 212 млн. евро.

Близо три четвърти от общите инвестиции в имоти на румънския пазар са били в такива, свързани с офиси.

Очакванията са интересът към пазара на имоти в северната ни съседка да продължи да нараства, макар и на фона на лекото понижение във възвръщаемостта на инвестициите до 7.8% за тази година от 8.5% в края на миналата.

Най-голям интерес сред страните от ЦИЕ продължава да привлича Полша, където са направени и най-големите инвестиции на пазара на недвижими имоти.

За първите шест месеца на годината инвестициите в сектора възлизат на 1.375 млрд. евро, което е близо една трета от общите инвестиции в размер на 3.9 млрд. евро в страните от ЦИЕ.

Близо половината от общите инвестиции са били направени в офис проекти. В същото време трябва да се спомене, че 40% от общите инвестиции са били насочени извън столицата на страната Варшава.

Добре се развива секторът и в Чехия, като инвестициите там продължават да изпреварват тези в Румъния и за първото полугодие са възлезли на 717 млн. евро, като и тук близо 75% са били направени в бизнес имоти, или с около 10% повече спрямо сравнимия период на миналата година.

Други 20% от общите инвестиции на недвижимия пазар в Чехия са били насочени към търговски центрове, или с около 7% по-малко от първото полугодие на миналата година.

В Унгария се наблюдава понижение на инвестициите в сектора, като инвестициите са се понижили до около 750 млн. евро, след като достигнаха близо 1 млрд. долара през първите шест месеца на миналата година.

През тази година на имотния пазар в страната се включиха нови имена като ING, Invesco, Redevco и Raiffiessen, които се присъединиха към най-големите участници – Orco Property Group и ImmoEast.

Близо 70% от вложените средства са били насочени към офис сгради, а останалите към търговски и индустриални проекти.

От общо 21 транзакции едва три са се осъществили извън пределите на столицата на страната Будапеща.

Най-голям бум сред страните от региона е регистрирал руският пазар на имоти, където инвестициите са нараснали с 370% за първите шест месеца на годината до 871 млн. евро. Около 64% от тях са били насочени към инвестиции в търговски обекти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *