Политически флирт с данъците

Червени и жълти се надпреварват как да се харесат на хората

Илиян САВКОВ

В любовта и на война всички средства са позволени, твърдят философите. В предизборната надпревара пък управляващите хвърлиха данъците и бюджета за 2007 г. Политиците се чудят как да се харесат на народа и коя партия първа да даде идея за по-големи данъчни намаления.

Първи повлякоха крак от левицата. Те се хвърлят от едната крайност към другата, като се заиграват с най-чувствителната струна на обществото – антагонизма „богат-беден“. Първо, по време на заседание на Висшия партиен съвет шефът на бюджетната комисия в парламента Петър Димитров предложи да се вдигне данъкът за богатите. Макар че в коалиционното споразумение на трите партии е заложено категоричното условие това да не се прави. Освен партньорите от НДСВ и опозицията срещу предложението на Димитров скочиха и неговите съпартийци. На подобни пленуми се говорят всякакви неща, но

те са само за партийна употреба

обясниха червени депутати.

След като идеята да се ударят заможните по джоба не мина, Петър Димитров изненадващо промени тактиката и се насочи към бедните. Да се намали ставката за облагане на най-ниските и средните доходи, предложи той. Разбира се, така ще паднат и данъците за най-богатите.

Данък печалба също стана поле за вдигане на имиджа на управляващите. За авторството на идеята за намаляване на корпоративния налог спорят НДСВ и БСП. За 10% първо се обяви Петър Димитров. След това изненадващо се оказа, че това било предложено първо от царистите. Социалистите побесняха, че бившият финансов министър Милен Велчев (НДСВ) си приписвал заслугите за по-нисък данък печалба. Разбираме, че НДСВ търси възможност да се отличи, особено сега, след като няма кандидат-президент, но не това е начинът, смятат от БСП.

Жълтите имат и още един коз

с който да се харесат на бизнеса. След като видяха, че финансовият министър е готов да намали осигуровките с 3%, решиха да се направят на още по-десни и да поискат спад с 6%.

ДПС засега не се включва в политическите интриги с данъците. От движението настояваха за 50% намаление на данък печалба при реинвестиции. Но са склонни да отстъпят на 10% корпоративен налог в името на коалиционния мир.

Желанието за орязване с лека ръка на парите в бюджета на прага на влизането ни в ЕС поставя на изпитание дипломатичността на министъра на финансите Пламен Орешарски. Той намира подкрепа в лицето на премиера Сергей Станишев. Но въпреки това преди дни желанието да се намери компромис на специална среща в кабинета на министъра не се увенча с успех. Затова дискусията за данъците вече е на ниво лидери на управляващата коалиция.

А рязкото намаляване на всички данъци просто не е възможно. Само заради влизането ни в ЕС ще има сериозно намаление на приходите от ДДС. В някои от последните присъединили се 10 членки

спадът е бил с около 30%

което, съотнесено с нашите приходи, означава около 2 млрд. лв. Оптимистичната прогноза е намаление с 450 млн. лв., но трябва да сме подготвени за всичко, смята Петър Димитров. В същото време, ако не паднат рязко данъчните приходи, има алтернатива за по-голямо вдигане на бюджетните заплати от средата на 2007 г. Засега депутатите вероятно ще отстъпят пред финансовия министър Пламен Орешарски и данък печалба ще падне от 15 на 12%. Тепърва ще се обсъжда и дали да се намали данъкът за хората с ниски доходи.

Стефан Кючуков

Боряна Йотова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *