Инвестициите в търговски площи в Европа през 2006 г. са 227 млрд. евро

Общо 227 млрд. евро са били инвестирани в търговски площи в Европа през 2006 г., което е с 46% повече в сравнение с 2005 г. Това показва доклад на международната консултантска компания CB Richard Ellis (CBRE), представен на изложението за имоти MIPIM, което се провежда между 13 и 16 март в Кан, Франция.

Подобно увеличение е отбелязано и през 2005 г., което означава, че сумата, вложена в търговски площи, се е удвоила от 2004 г. насам.

Най-голямо увеличение през миналата година е отбелязала Германия, където инвестициите са нараснали със 150% до 51 млрд. евро от 20 млрд. евро през 2005 г. Повече от двойно е увеличението и в Белгия, Финландия, Дания и Люксембург.

Централна и Източна Европа също са регистрирали бързи темпове на растеж на инвестициите, като общата сума, вложена в региона, се е увеличила до 12,7 млрд. евро през 2006 г. от 5,8 млрд. евро през 2005 г.

Най-значителен е ръстът на руския пазар, но увеличение в инвестициите са отбелязали и други страни като България и Румъния, се казва в доклада.

Друга съществена тенденция е ръстът в обема на трансграничните инвестиции, които са се увеличили със 70% до над 100 млрд. евро. Вече почти половината сделки са свързани с участието на чуждестранен инвеститор. Забелязва се засилена активност от страна на инвеститори извън ЕС, особено от САЩ. Засилва се участието и на купувачи от Канада и Австралия.

По думите на Ник Аксфорд, директор на подразделението на CBRE за Европа, Средния Изток и Африка, един от главните фактори за развитието на европейския пазар на имоти в последно време е застаряващото население в много от развитите страни. В резултат на това обемът на спестяванията, предназначени за покупката на имот, се е увеличил съществено. В същото време предприемачите идентифицират конкретните ниши, които имат характеристики да отговорят на това търсене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *