Инвестициите за 2005 ще са 5,5 млрд. евро, до 6,1 млрд. евро за 2006

През 2005 г. общият обем на преките инвестиции в българската икономика ще достигнат обем от 5,5 млрд. евро, което означава ръст от 10% спрямо 2004 г. За следващата година очакваме инвестиции между 5,5 млрд. евро и 6,1 млрд. евро. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Павел Езекиев на проведена днес пресконференция на агенцията.

Очакваме 3,3 млрд. евро български инвестиции за 2005 г. и 3,8 млрд. евро за 2006 г. От своя страна, чуждите инвестиции ще са 2,2-2,3 млрд. евро за тази година и 2,3 млрд. евро за 2006 г., добави Езекиев. В тази сума не са включени средствата от приватизационни сделки.

Най-голямата инвестиция за тази година е тази с увеличението на капитала на Мобилтел във връзка със закупуването от Телеком Австрия. На второ място е Лукойл, а до 6-то място са банки, увеличаващи капитал с цел да могат да отпускат инвестиционни кредити, най-често за малки и средни предприятия. Сред големите инвеститори са Софиямед, Шишеджам, Кремиковци.

Езекиев уточни, че тази година инвестициите са разпределени относително равномерно по сектори и държави, за разлика от миналата, когато превес е имала енергетиката и банковият сектор. Той прогнозира, че догодина ще има още по-голям интерес към сектора на високите технологии и телекомуникациите.

От предвидените инвестиции за 2006 г. 25% ще са в производството, 20% в сектора на услугите, 20-25% в енергетика и останалите в добивната промишленост и транспорта.

Той обяви 2005 за годината с най-много инвестиции на зелено – за 2004 г. броят им е 110, а тази година това число със сигурност ще бъде надминато. Също така годината е рекордна за постигнати инвестиции без приватизация.

В момента Агенцията за инвестиции подготвя сертифицирането на шест нови проекти от 1 клас.

Павел Езекиев обяви и два нови сертификата – единият за първи, другият за трети клас. Инвестицията от трети клас е на френската фирма Shneider. Това е инвестиция за 16 млн. евро в община Марица, която ще открие 320 нови работни места. Сертификатът е разписан и ще бъде връчен през първата половина на януари.

Другият сертификат е за медодобивния комбинат в Пирдоп, където ще се строи чисто ново предприятие с няколко отделни производствени мощности. Този сертификат също ще бъде връчен през първата половина на януари.

Христина Машкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *