Инвестиционен бум в Египет

Египет подписа договори на обща стойност 36.2 милиарда долара за трите дни на икономическата конференция за привличане на чуждестранни капитали, сумата бе обявена от премиера Ибрахим Махлаб.

Освен това четири страни от Персийския залив обещаха допълнителни инвестиции и помощ за 12.5 милиарда долара. Конференцията се проведе в курорта Шарм ел Шейх на Червено море.

Страната получи и 5.2 милиарда долара от заеми и помощи от международни институции, отчете премиерът по време на церемонията по закриването на конференцията.

Египетските власти сключиха споразумения и за заеми за инвестиции „до ключ“ на стойност 18.6 милиарда с дълъг период на изплащане.

„Това означава, че някой ще ни построи електроцентрала, ще я финансира, а ние ще връщаме много години“, коментира Махлаб.

Германският холдинг Siemens подписа с египетското правителство предварително споразумение на стойност няколко милиарда евро за изграждаме на ТЕЦ на природен газ и на вятърни електроцентрали.

Американската компания General Electric пък ще инвестира 200 млн. долара в лаборатории и производствени съоръжения в египетския град Суец.

Те ще произвеждат продукти, използвани във всички сектори на дейноста на GE като енергетика, добив на петрол и газ, авиация и железопътен транспорт.

В същото време управляващият в Египет режим на Ибрахим Махлаб е обвиняван от правозащитни организации, че потапя в кръв всяка опозиция, откакто през юли 2013 година свали от власт ислямисткия президент Мохамед Морси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *