Индия изпреварва Китай

Директорът на Международния валутен фонд Кристин Лагард обяви, че Индия е има „възможност да се превърне в една от най-динамично развиващите се икономики в света“.

Лагард посети в Ню Делхи, където се срещна с индийския премиер Нарендра Моди. „Сред развиващите се пазари, както и в сравнение с развитите икономики, Индия е светъл лъч“ коментира тя в интервю за „The Times of India“.

От идването на Моди на власт през май миналата година инфлацията в страната се забави до 5%, а икономиката отбеляза растеж със 7.4%, изпреварвайки Китай.

Спадът на цените на петрола на международните пазари дава сериозен тласък на индийската индустрия, тъй като страната е един от най-големите вносители на нефт в света.

Междувременно след приключването на третата сесия на Общокитайското народно събрание, премиерът на Китай Ли Къцян обяви, че ще се наложи да бъдат приложени мерки за икономически стимули, за да се постигне ръст на брутния вътрешен продукт със 75 през тази година.

„Ще осигурим развитието на икономиката на Китай в съответните устойчиви рамки. Ако забавянето на темповете на растеж повлияе на заетостта, на равнището на доходите и на други показатели и те се доближат към заложената долна граница, ще вземем съответните мерки, за да ускорим динамиката на развитие и да оправдаем очакванията на пазара“, коментира Ли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *