Индия и Египет са без интернетдостъп

Повреда в оптичния кабел на дъното на Средиземно море е причина милиони хора в Египет и Индия да останат без интернет достъп. За възстановяване на връзката ще са необходими до 2 седмици.

Около 70 % от хората, ползващи интернет в Египет са отрязани от мрежата в резултат на повреда в кабела на дъното на Средиземно море, съобщи Министерството на телекомуникациите на Египет. Аварията даде отражение и върху работата на интернет в Индия – 50-60% от интернет-ползвателите в тази страна не могат да влязат в мрежата. Прекъсването се отразява отрицателно върху работата на някои индийски компании, цитира Reuters думите на президента на асоциацията на интернет-провайдерите в Индия Раджеш Кхари. По данни на Videsh Sanchar Nigam Ltd (VSNL, един от индийските интернет-провайдери) причина за прекъсването е повреда на кабела в района на Александрия.

В Индия интернет ползва едва 3 % от населението, но на практика това означава повече от 22 милиона души (при население на страната от 1,1 млрд). В Египет проникването на интернет е около 4,6 %, което означава при население от 80 млн., че интернет ползват не по-малко от 3,7 млн. човека. Така че аварията засяга 15-16 млн. човека.

По-тежко е засегнат Египет, който запазва достъпа си само до африканския ресурс. За индийците недостъпни ще бъдат сайтовете извън Евразия. Предишният голям срив в работата на интернет беше на 26 декември 2006 г. и имаше по.мащабен характер, припомня gazeta.ru. Тогава по време на земетресение до бреговете на Тайван бяха повредени телекомуникационни магистрали, в резултат на което 97 % от интернет-ползвателите в Китай не можеха да се свързват със сайтове извън страната (в Китай интернет ползват около 90 млн. човека). Тази авария засегна, макар и в по-малка степен, също териториите на Хонконг, Тайван, Япония, Сингапур, Република Корея. Лшиквидирането на повредата отне 2 седмици, а размерът на щетите така и не беше огласен. Не е ясно какви ще са щетите от новата авария, но несъмнено те ще се измерват с милиони долари, предполагат експерти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *