Наистина ли американската икономика е толкова зле?

Членовете на монетарната комисия към ФЕД, направиха точно това, което пазарите искаха от тях. Бернанке и компания съкратиха лихвеното ниво с 50 базисни пункта, за да стимулират икономическия растеж и да върнат оптимизма на пазара. Това са коментарите на икономическия експерт Джон Бери пред Bloomberg днес.

Припомняме, че агресивната лихвена корекция вчера, беше предхождана от аварийна намеса миналата седмица, когато лихвата беше намалена със 75 базисни пункта. Днес, лихвената ставка е вече 3%, докато в края на лятото, тя все още беше 5.25%.

Бери е един от първите анализатори, които прогнозират, че съвсем скоро ФЕД ще приключи цикъла по смъкване на лихвеното ниво и ще предприеме първата стъпква в обратна посока. Към средата на март, според него ще стане ясно, че американската икономика всъщност не е в чак толкова лоша форма. Тогава, най-вероятно ще се повтори сценария с кризата от 1988 г., когато ФЕД побърза да увеличи лихвеното ниво, за да се справи с проблемната инфлация, появила се заради агресивната политика по ограничаване на лихвата след срива на пазара през 1987 г. Звучи познато, нали?

Коментаторите не изключват възможността, за висок ценови натиск в идните месеци, след като лихвеното ниво почти достигна стойността на инфлацията в страната. Бери коментира, че тези 225 базисни пункта (2.25 процентни пункта), с които ФЕД намали лихвата през последните пет месеца, ще са достатъчни да ускорят процеса по възстановяване на пазарното равновесие. Така икономическата активност ще се възстанови към края на 2008 г.

До момента, икономическият растеж се понижаваше заради „спукването“ на имотния балон в страната, въпреки че останалите сектори на икономиката не се справяха никак зле. Трябва да отбележим и факта, че отчетите на компаниите извън финансовия сектор са отлични и отразяват добри обеми на печалбата.

За съжаление, инфлацията започва да притеснява икономистите, след като индексът на потребителските цени (CPI) достигна средногодишно ниво от 4.1% през декември, главно заради рекордно бързото покачване на цената на петрола и другите енергийни суровини. От друга страна обаче, ако се съсредоточим над индекса на потребителските цени, изключващ силно променливите цени на хранителните и енергийни стоки (Core CPI), ще забележим растеж от едва 2.4% на годишна база. Именно този показател е по-важният инфлационен индикатор, използван в анализите на ФЕД.

Бернанке коментари ценовата обстановка с думите: „Монетарната комисия очаква инфлацията да остана без изменение през идните тримесечия, като за сега остава нащрек за всякакви по-резки промени в инфлационното ниво“.

По-интересното в случая, е че в крайна сметка ще се окаже, че коментарите за неизбежна рецесия са били силно преувеличени. Последните икономически данни, показват че точно това ще се случи. Тук някой ще се опита да обори твърдението с довода, че именно вчера излезе информацията за много слаб ръст на американската икономика през четвъртото тримесечие на 2007 г. (0.6%). Икономистите обаче успокояват, че тази ниска стойност е следствие от ликвидация на бизнес запаси, а не толкова заради спад в търсенето на стоки и услуги.

Сега, когато шокът отмина, лихвите са ниски, а правителственият икономически план ще заработи съвсем скоро, най-логично е да очакваме постепенно увеличаване на индустриалното производство. Другата причина за този слаб растеж, беше забавянето в сектора на недвижимите имоти, който обаче показва първи признаци за достигане на дъно.

Продажбите на нови домове продължават да се понижават, но заедно с това се понижават и запасите на непродадени домове от 600000 до вече под 500000. В последно време се забелязва известно покачване в подадените молби за отпускане на ипотечен кредит, чийто процент (за 30-годишни заеми) се понижи до 5.6% на годишна база.

„Икономиката на САЩ не може да изпадне в рецесия, само защото строителството и продажбата на нови домове се е забавило“, коментира Джон Бери. „Този сектор допринася за едва 4% от БВП на страната, което не е много“, завършва той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *