Индия стана най-бързо растящата икономика в света

Индия стана най-бързо растящата икономика в света, като през четвъртото тримесечие на 2014 г. ръстът на страната е бил по-висок от този на Китай, съобщава „Ройтерс“. Причина за това е изменение в използваната от националната статистика методология.

Преди избора на Нерендра Моди през май ръстът на икономиката на Индия се беше забавил до нивата си от преди 80-те години на миналия век. Според новият метод на изчисление на ръста на БВП обаче икономиката на страната се е увеличила със 7.5% на годишна база през последното тримесечие на 2014 г. в сравнение със 7.3% за Китай през същия период.

Ню Делхи ревизира и растежа си за първата половина на фискалната 2014/2015 г. от 5.5% до 7.4% и прогнозира, че растежът на БВП ще се увеличи до 7.4% в сравнение с 6.9% предишната година.

Новата прогноза е значително по-висока от дадената от централната банка за 5.5%, отново благодарение на новата методология. Някои икономисти обаче изразиха съмнения по отношение на новите данни, тъй като те противоречат на измерванията на индустриалното производство, търговията и събираемостта на данъците.

Индия вече измерва БВП въз основа на пазарни цени вместо факторни разходи, за да се вземе предвид брутната добавена стойност на стоките и услугите, както и косвените данъци. Базовата година беше изместена на 2011/12 от 2004/05.

Държавната статистическа служба съобщи, че новият метод е по-близък до световната практика и представя по-добре реалната икономическа дейност.

Новите данни ще за от значение при създаването на държавния бюджет през 2015/16 г. в края на месеца, като се очаква финансовото ведомство на увеличи капиталовите инвестиции и да предложи данъчни облекчения за производителите.

Скокът на БВП обаче означава, че икономиката се развива по-добре от очакваното, и съответно фискалните стимули могат да увеличат инфлацията. Централната банка от своя страна е изправена пред избор дали да намали отново основния лихвен процент.

Сред останалите фактори, които влияят на неочаквания ръст в Индия са ниските цени на петрола, намаляването на инфлацията и пропазарните реформи на правителството на Моди, чиято основна цел е подобряването на бизнес средата.

Миналия месец Международният валутен фонд също прогнозира, че Индия ще задмине Китай през следващата година, но със 6.5% годишен растеж, в сравнение с 6.3% за Пекин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *