Индустриалните поръчки и продажби в Италия се повишават

За разлика от спада през първия месец от годината през февруари италианските индустриални поръчки и индустриални продажби се повишиха. Това става най-вече благодарение на подобрение както на вътрешните, така и на чуждестранните поръчки, съобщават от БНР. Сезонно изгладените данни на Националния статистически институт Istat показват, че индустриалните поръчки се повишават с 0,8% на месечна база след спад с цели 3,7% през януари (низходяща ревизия от понижение с 3,6%).

Чуждестранните продажби се подобриха с 0,6% на месечна база (след солиден спад с 3,1% през януари), докато вътрешните продажби се повишиха с 0,2% (след понижение с 0,9% през предишния месец). Чуждестранните промишлени поръчки регистрираха през февруари подобрение с 0,4% (след спад с 9% през януари), докато вътрешните промишлени поръчки в Италия се повишиха с 1,2% (след подобрение с 0,7% през януари).

На годишна база поръчките за индустриални стоки се повишиха през февруари с 2,0% след спад с 5,5% през предходния месец.

Новите поръчки са добър сигнал за бъдещото развитие на индустриалното производство и от ключово значение за италианската икономика, която разполага с втория по големина промишлен сектор в еврозоната след този на Германия.

В същото време индустриалните продажби в Италия се повишиха през февруари с 0,4% на месечна база след спад с 1,7% през януари (низходяща ревизия от понижение с 1,6%), като на годишна база те се понижиха с 0,9% след спад с 2,5% в началото на годината.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *