ИНОВАЦИИТЕ СЕ НУЖДАЯТ ОТ ФИНАНСОВ ИНЖЕНЕРИНГ

Доц.д-р ик.Антон Дучев

На България е жизнено необходима висока ефективност на икономиката. Решаващ фактор за постигане на тази цел е иновационната дейност и бързо приложение на интелектуалните продукти от нея. Те могат да бъдат твърде полезни във времената на сложни конкурентни условия, които ни очакват безспорно.

Съвременното развитие налага формиране на финансов инженеринг в иновациите. Това предполага доминиращо участие на държавата в проектиране и ускорено научно-техническо и технологическо иновиране; структуриране на мобилни субекти за научно-технически прогрес; широко ползване на иновации, защитени с патенти и придобиване на лицензи и „ноу-хау”; финансово осигуряване на проекти за иновации, включително материално стимулиране за внедряване високоефективни иновации; организирана защита на българските иновации и др. И нещо твърде значимо – да се отчитат условията и факторите на частната собственост и обективните изисквания на функциониращата Пазарна икономика у нас.

Финансовият инженеринг в иновациите е възможно да се формира в система на компания от държавата и частни и публични субекти, заинтересовани от иновациите с голямо значение за развитието на ефективна икономика и сериозно повишена доходност. Това ще доведе до подходящо структуриране на икономическите дейности с цел по-бързо нарастване на БВП(брутния вътрешен продукт). Финансовият инженеринг следва да обхваща функционално, а при необходимост и организационно, надежден и новаторски човешки потенциал. Според европейските експерти на Microsoft в България е налице „голям басейн с таланти по високите технологии”. Сигурно е също така, че много млади специалисти ще могат да се реализират в дейностите по иновациите, вместо да извършват това в чужбина.

Компанията за финансов инженеринг в иновациите е възможно да се назове работно „Българска иновационна компания финансов инженеринг” (БИКФИ). Обект на нейната дейност очевидно трябва да станат иновационни проекти в областите на високите технологии, индустриални производства, транспорт и комуникации, аграрно стопанство, инфраструктура, туризъм, широко ползвани услуги, а така също и за решаване проблеми в социалната сфера и образованието. Не трябва да се забравя отбраната и сигурността, разбира се!

БИКФИ следва да набира средства в специален фонд „Иновации”, в който участието на държавата би трябвало да бъде минимум 67-70 на сто в ресурси, установени ежегодно като дял от БВП. Ще се привличат и местни и чуждестранни спонсори с възможност за участие в иновационна дейност.

Финансирането на проекти за иновации е предметно-целево, като се предшества преди откриването и се отчита при завършването на даден проект с висококвалифицирани оценки – научно-технически, технологически и финансово-икономически. В това отношение полезна може да бъде помощта на научно-техническите съюзи и звената на Съюза на учените в България. Необходимо е също да се извършва добро пресмятане на риска.

Изпълнението на проекти за иновации ще бъде дело на съответните субекти – лица, респ. групи иноватори по договори за функционални, граждански правоотношения, на трудово-правни взаимоотношения и др., без да се изключва възможността за по-дълготрайни срочни трудови договори.

Интелектуалните продукти, които са резултат от иновациите, да подлежат на авторизиране и в собственост на финансиращия орган.Тези продукти обаче би трябвало да могат да се продават на лицензна основа, а при законово основание – и като патент. Във връзка с това да се въвеждат роялти (отчисления от доходи) след внедряването на иновацията. Размерите на роялтите, времетраенето на тяхното отчисляване , разпределението им между участниците в проектите и финансирането, както и всички други условия, естествено е да бъдат обект на конкретни договорености в компанията.

Тези редове вероятно ще поставят множество въпроси за широко обсъждане и отговор. Редица положения ще се конкретизират допълнително. Убеден съм, че тази компания е необходима за нашето развитие и може да бъде желан партньор в структурите на Европейския съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *